Ve velké části země se může až do středečního poledne objevit slabší, méně nebezpečná ledovka. Vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování před silnou ledovkou platí od 16:00 do půlnoci pro Kraj Vysočina, oblasti Dačice a Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji a celý Ústecký kraj s výjimkou Děčínska. Ledovka by se měla prozatím vyhnout velké části západních a jižních Čech a většiny území Zlínského kraje.

Při ledovce musejí být maximálně opatrní řidiči i chodci, roste riziko úrazů a nehod. Meteorologové upozornili, že mohou nastat také výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování či zdravotnických služeb, mohou se lámat namrzlé větve stromů.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Na rozdíl od náledí bývá ledovka čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech.

Vysílače v obojcích divočáků by měly odhalit, jak se chovají v horském pásmu či nakolik je ovlivňuje např. vysoká sněhová pokrývka. Ilustrační foto.
Pozor, nestřílet. Divočákům nasadili žluté obojky, pomohou v boji s morem prasat