Dobrá zpráva pro ty, které zklamalo letošní rozhodnutí o zrušení pravidelného provozu vlaků na drahách jindřichohradeckých úzkokolejek ve všední dny. Už od neděle 9. prosince se totiž všednodenní spoje na koleje vrátí.

Jihočeský kraj původně dříve letos oznámil zrušení každodenního provozu na novobystřické větvi úzkokolejek proto, že v zimě spoje využívalo pouze minimum cestujících. Dalším z důvodů ke zrušení byla skutečnost, že společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) požadovala od kraje vysoké kompenzace.

Podle informací vedení úzkokolejek objednal u společnosti Jihočeský kraj nově čtyři páry vlaků, a to na každý všední den po celý rok. Tyto pravidelné vlaky budou vyjíždět z Jindřichova Hradce ve směru na Novou Bystřici v 9.25, 11.20, 13.20 a 15.20. V opačném směru, tedy z Bystřice na Hradec, budou potom odjíždět v 11.03, 13.04, 15.04 a 17.04.

Martin Stach z organizace Jikord uvedl: „Vidíme i potenciál pro zimní turistickou dopravu a regionální dopravu vůbec, věříme, že se to rozkřikne a přijedou i turisté hledající romantiku zimní České Kanady.“

Důvodem k této poněkud nečekané obnově častějšího provozu je skutečnost, že stát bude rozdělovat peníze na opravu a údržbu soukromých tratí podle nového klíče. Částka takové dotace by se měla odvíjet podle počtu vlaků. Počínaje rokem 2020 bude také podmínkou pro získání státní dotace z ministerstva dopravy na provoz regionálních vlaků to, aby společnost provozovala alespoň čtyři dvojice vlaků.