Pondělí

Zdražení ceny vodného a stočného schválili husinečtí zastupitelé. Přistoupili tak na návrh provozovatele sítě. Obyvatelé tak zaplatí v letošním roce o zhruba 1,3 koruny za kubík vody více. S návrhem nesouhlasil radní Václav Heinzl, nelíbí se mu, že ČEVAK bude letos investovat méně.

Deník: Zdražení vody je minimální, o tom žádná. Na druhou stranu, menší investice ze strany ČEVAKu rovná se větší ze strany radnice.

Úterý

Volarský hotel Bobík dostal další úvěr na provoz z městské kasy. Někteří zastupitelé to sice kritizovali, ale nakonec se shodli že svůj městský hotel podpoří. Vždyť přece už předem řekli, že tři roky na rozjezd budou ideální.

Deník: Fakt, že se zastupitelům do dalšího úvěru nechce, je pochopitelný. Na druhou stranu, ani sebelepší správce prostě není kouzelník a u stolu se čísla sčítají jinak, než v samotném provozu.

Středa

Po třech letech snah Správy NP Šumava zbavit se národní kulturní památky, zámek Vimperk definitivně i fyzicky vlastní ministerstvo kultury a do své správy jej k prvnímu lednu letošního roku převzal Národní památkový ústav. Město chce jednat s novým správcem národní kulturní památky, nabízí i byt pro kastelána.

Deník: Město se snaží a zdaleka ne poprvé. Tak snad to tentokrát už vyjde a zámek dostane alespoň trochu lesku.

Čtvrtek

Povinná výbava lékárniček z důvodu novely zákona nastala v roce 2010, tedy před pěti lety. Jejich expirační lhůta je však čtyři roky. Většina řidičů by tak měla zainvestovat do koupě nové. Vyplatí se to víc, než pokuta.

Deník: Je otázkou, jestli lidský život v případě potřeby zachrání sebelepší a novější lékárnička, nebo spíš schopnosti toho, kdo z ní bude materiál při záchraně života brát.

Pátek

Až v překvapivě lepším stavu, než čekali, viděli volarští zastupitelé objekt bývalé ubytovny a bufetu, který nabízí městu k odkoupení České dráhy ve Volarech. Rozhodnutí ale zastupitelé stále nejsou.

Deník: V podstatě zajatci paragrafů jsou města a obce. Strach z ubytoven je nutí k nákupu majetku, který vlastně nepotřebují.

Sobota

Letos poprvé si rodiče mohou uplatnit slevu na dani za zaplacené školkovné v přiznání daní za rok 2014.

Deník: Každá koruna dobrá. Jen je nutné dobře spočítat, kdo z rodičů si jej uplatní. Do peněženky se tak může vrátit o něco více peněz.