Pondělí

Od rána po všech koutech republiky chodili kluci s pomlázkami a košíky, do kterých si ukládali výslužku. Naštěstí to stihli ještě zavčasu, odpoledne se totiž nad Prachatickem přehnaly bouřky i s krupobitím. Ostatně vydatnost srážek byla patrná ještě v úterý dopoledne, kdy ve škarpách ležely místy silné vrstvy krup z předchozího dne.

Deník: Velikonoce v dubnu vždy přinášejí rozmary počasí. Jen si vzpomeňme, kolikrát nám za límce padal sníh.

Úterý

Seriál o stavbách na Prachaticku nás tentokrát zavedl na Husineckou přehradu. Její historie je skutečně dlouholetá a od prvních myšlenek na její stavbu nás dělí už více než jedno století.

Deník: Přehrada na Blanici nad Husincem už od doby, kdy stojí, zadržela nejednu velkou vodu. Od loňského léta je sice zavřená, ale už za dva měsíce bude zase jako nová, tedy alespoň její viditelná horní část. Tak ať slouží stejně dobře další století.

Středa

Na první pohled dopis jako každý druhý, ale po přečtení jeho obsahu paní Marii z Prachatic polil studený pot. Úvěrová společnost chtěl vrátit peníze, které si půjčila žena, která uvedla jako adresu trvalého bydliště rodinný dům, v němž žije desítky let paní Marie.

Deník: Bohužel se ukazuje, že ani sebedokonalejší systém zjišťování osobních údajů není tak docela bez děr. I vám se může stát, že někdo zneužije vaši adresu a pošta vám doručí podobnou urgenci k zaplacení pohledávky. Rozhodně byste ale takový dopis neměli jen tak hodit do koše.

Čtvrtek

Vimperský zámek má možná další naději na znovuvzkříšení své bývalé slávy a lesku. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava totiž přehodnotila svůj původní záměr převést národní kulturní památku na ministerstvo kultury a chce jej ponechat v resortu ministerstva životního prostředí. Vše je ale o penězích.

Deník: Už nyní si mohou návštěvníci zámku prohlédnout unikátní nálezy odkryté historickým průzkumem za doprovodu a hlavně se zaníceným výkladem kastelána. Zájem je skutečně velký, a to je k vidění jen nepatrný zlomeček toho, co zdi a stropy zámku ukrývají dlouhá staletí. Není divu, že se uvažuje dokonce o možnosti nechat zámek zapsat na seznam památek UNESCO.

Pátek

Ještě se Prachatičtí nestačili vzpamatovat s komplikacemi v dopravě, které jim víc než půl roku způsobovalo uzavření ulice U Stadionu, a už se na ně chystá další, mnohem zásadnější. Po křižovatkách ve Slámově, Zvolenské a Pivovarské ulici se začíná se stavbou čtvrté kruhové křižovatky ve městě v Krumlovské ulici. Důvodem je řešení dopravní situace vynucené stavbou obchodního domu Kaufland.

Deník: Dobrá zpráva je, že alespoň zčásti zůstane Krumlovská ulice přístupná pro zákazníky protějšího supermarketu Lidl, i když to budou mít kupující hodně na těsno a cestující využívající autobusovou dopravu budou muset na zastávku chodit o ulici níž ke stadionu.

Sobota

Netoličtí zastupitelé budou muset rozhodnout, které ze dvou nabídek na odprodej kulturního domu dají přednost. Na výběr mají z Muzea techniky a částky 400 tisíc a veřejně prospěšných a kulturních akcí a ceny 555 tisíc korun.

Deník: A teď babo raď. Na jedné misce vah jsou záměry, na druhé ne zas o tolik větší peníze. Bude jen na chytrých hlavách, jak rozhodnou.