V úseku od odbočky k Jámě až po křižovatku ze Lhenic na Vadkov a Smědeč totiž silničáři opravují povrch vozovky. Je to první z omezení, která na řidiče na Prachaticku čekají na začátku léta.


Za prachatický závod Správy a údržby silnic Jihočeského kraje to potvrdil Martin Grožaj. V nejbližších dnech se pustí firmy Strabag a Eurovia společně také do podobné opravy na Vacovsku směrem na Vrbici, kde ale bude doprava vyloučena zcela a téměř na dvacet dnů omezí oprava dopravu na frekventované silnici II/145 od Hracholusk po křižovatku na Žitnou před zámkem Kratochvíle.


Nejrychleji by měly být dodavatelské firmy hotovy s opravou silnice od Mičovic po rozcestí na Vadkov. „V tomto úseku by se mělo skončit s modernizací povrchu do konce tohoto týdne, pokud se někde v podloží silnice nevyskytne nějaký problém, který by mohl opravu prodloužit. Podobná situace nastala například při opravách II/145 u Němčic. Nicméně to nepředpokládáme," věří Martin Grožaj. Oprava zahrnuje odfrézování asfaltové vrstvy v místech lokálních poruch a jejich zpevnění geosítěmi. Celý povrch bude zpevněn navýšením konstrukce vozovky o pět až sedm centimetrů obalovaných směsí. Řidiči to ale zejména při napojení nebo u nájezdů na komunikace z bočních vjezdů nepoznají. „Plynulost napojení zajistí dodavatel plynulým snížením a napojením na existující povrch komunikace. Totéž platí pro všechny vjezdy, aby nový povrch zbytečně nenavyšoval úroveň vozovky v daných místech, a totéž platí i pro autobusové zastávky," ubezpečil Martin Grožaj.


Ještě tento týden se silničáři pustí také do opravy na druhém konci prachatického regionu u Vacova směrem na Vrbici až po konec okresu Prachatice. „Jedná se o modernizaci povrchu jeho zpevněním, podobně jako je tomu u Mičovic. Úsek bude začínat ve Vacově za pekárnou a podél fotbalového hřiště bude pokračovat směrem na Vrbici až po hranici našeho okresu. V samotné Vrbici se průtah obcí provádět nebude právě z důvodu použité technologie, která navyšuje vrstvu komunikace, pokračovat se bude až za obcí. Silnice si opravu již nutně vyžaduje, kdo to tu zná, ví, že povrch je ve skutečně katastrofálním stavu," uvedl zástupce silničářů.


Tady ale na řidiče čeká úplná uzavírka. „Vzhledem k šířkovým poměrům se bude oprava provádět za úplné uzavírky," upozornil Martin Grožaj s tím, že dopravní omezení by mělo trvat nejdéle do šestého července. Objízdná trasa je stanovena ve směru z Vacova na Přečín. „Je dost možné, že v době opravy nebude možný průjezd ani po objízdné trase. Až dojde na opravu na konci v lesním úseku, nebude krátkodobě možné vést transitní dopravu ani náhradní trasou a je naprosto nepřijatelné pustit dopravu do čerstvě položeného asfaltového povrchu," uzavřel Martin Grožaj.