Nikoliv zlatá brána pro dětskou hru, ale brána mýtná pro automobily vyrůstá u obce Dasný nedaleko Českých Budějovic nad silnicí do Písku. Souvisí to s plánovaným rozšířením mýtného systému i na silnice I. třídy. Výběr mýta sice bude nově prováděn prostřednictvím satelitního sledování. Brána u Dasného má ale sloužit jako pozemní kontrolní bod. Podle tiskového mluvčího Ředitelství silnic a dálnic ČR Jana Studeckého je termín dokončení stavby 15. listopadu 2019. Nový systém obsáhne například i silnici Písek – Plzeň, což znepokojuje řadu obcí na Strakonicku, bojí se zvýšení provozu na vedlejší trase.

Poblíž jižních Čech nyní podle tiskového mluvčího Ředitelství silnic a dálnic ČR Jana Studeckého vzniká ještě další kontrolní mýtná brána Olbramovice, která má být dokončena do 15. listopadu 2019, jedna hotová už slouží v Táboře. „Je v provozu pro pilotní provoz nového systému elektronického mýta,“ říká Jan Studecký.

Dosavadní systém využíval na dálnicích 275 těchto staveb. Nový způsob výběru mýta přes satelit jich využije jako kontrolních bodů 60 bran, ze starších se použije 49 a nových se má postavit jedenáct. Také kvůli tomu, že budou nově zpoplatněny i některé silnice I. třídy. Vedle silnice České Budějovice – Písek – Plzeň se v návrhu například objevila i silnice České Budějovice – Jindřichův Hradec. Nový systém výběru vyžaduje po dopravcích i pořízení speciální palubní jednotky. Tempo jejich instalace ale zatím pokulhává u malých dopravců za očekáváním. Přitom je možné k jejich získání využít i pracoviště hospodářské komory.