Ředitel závodu Michal Piloušek mladší přivedl mezi novináře několik skvělých závodníků, kteří se podělili o své zážitky z připravené trati.

Rus Pavel Andreev je absolutní světovou špičkou v zimním triatlonu. V Prachaticích se popasuje s elitou terénního triatlonu. „Začal jsem s Xterrou až v letošním roce a moc se mi líbí. V Rusku se zatím terénní triatlon až tolik nejezdí, a tak bych chtěl tento nádherný sport u nás zpopularizovat. Doufám, že se díky mé účasti dostane v Rusku Xterra do povědomí jak závodníků, tak i fanoušků," uvedl Pavel Andreev.

„Mám rád takové tratě, jako je ta v Prachaticích. Líbí se mi kopce, i když tady je to až moc prudké. Závod beru jako velkou výzvu a trať mi připomíná tu na Maui. Poprvé závodím v Evropě a moc se mi tady líbí. Moc dlouho tady nejsem, potřeboval bych se trochu více aklimatizovat, ale na závod se moc těším," vyjádřil své pocity Josiah Middaugh.

„Jsem v Čechách poprvé, ale v Evropě jsem již závodila. Jako amatérka jsem se zúčastnila závodu v Německu a závodila jsem i na světovém šampionátu ve Španělsku," Uvedla Američanka Suzie Snyder, která jezdí v týmu Luna spolu s prachatickou rodačkou Kateřinou Nash Hanušovou, a doplnila: „Trať je tady super. Není to ale jen o závodě, je to pro mne pořádná výzva se s touto tratí poprat. Trať jsem si projela a na kole jsou vidět i krásné pohledy na město a okolí. Je to hodně podobné americkým závodům a bude to i stejně těžké."

„Bude tady hodně silná konkurence. Všichni víme, že tempo bude udávat Ruben Ruzafa a na něho se musíme soustředit. Letos ještě neprohrál, nasadil vysokou laťku a náš sport posunul trochu jinam. Možná bychom měli spojit síly, abychom Rubena dostali," hodnotil situaci s úsměvem Ben Allen a doplnil: „Nebude to jednoduchý závod. Okruh má několik složitých pasáží, se kterými se musíme vyrovnat. Bude to ale fantastický závod."

„Loni jsem přiletěla den před závodem, když jsem těsně předtím absolvovala závod na Filipínách. Máme však s Benem tento závod rádi a velká účast profesionálních závodníků hovoří o tom, že má výborný kredit. Okruh, je blátivý a těžký, proto se nám líbí," chválila okruh britská závodnice Jacqui Slack.

„Je úžasné mít kolem sebe takové vynikající sportovce a pro Prachatice je vynikající, že se něco takového tady podařilo. Je to výborná propagace," uvedla prachatická Aneta Grabmüllerová, která by měla nastoupit ve štafetě, ale ještě koketuje s hlavním závodem. „Pořád ještě přemýšlím nad tím, že bych zkusila celý závod, ale nevím, zda mi to zranění, které jsem měla, dovolí. Nemám tolik naběháno. V každém případě do toho půjdu za rok. Xterra se mi moc líbí, je to hodně férový závod, každý zkrátka jde za své," doplnila prachatická závodnice.

„Za týden je sice světový šampionát v Německu, ale prachatický závod v žádném případě neberu jen jako trénink. Do každého závodu jdu naplno a je výborné, že má Xterra takové evropské miniturné. Po Prachaticích je Německo a pak se závodí v Anglii. Chci absolvovat všechny tři závody a do všech půjdu na maximum," slibuje útok na čelo závodu Američan Branden Rakita.

„Jezdím i další extrémní závody a mohu říci, že má závod v Prachaticích skvělé parametry. Má vše, co tam patří. Kopce, bláto, zkrátka všechno. Moc se mi na tom líbí to, že se na trati zajíždí přímo do města. Bude tady určitě výborná atmosféra. Těším se i na průjezdy dalšími obcemi, kde dokáží diváci výborně povzbuzovat. Závod pak má úplně jiný nádech, než když se jede někde na zelené louce," kvitoval závod Novozélanďan Braden Currie.

Hodně se hovořilo o tom, co vymyslet na Rubena Ruzafu a porazit jej. „I když bychom vylezli z vody před Rubenem a snažili se ho blokovat, tak on je na kole tak dobrý, že nás stejně předjede. A kdyby nás nepředjel na kole, tak je tam ještě běh a to je další oříšek. Dá se dobře předbíhat, takže bychom ho stejně těžko blokovali," komentovali kvalitu současného krále Xterry Rubena Ruzafy s úsměvem ostatní účastníci tiskové konference ve chvíli, kdy sám závodník ještě v místnosti nebyl.

Ruben Ruzafa si byl dnes odpoledne projet trať, a tak mohl vše hodnotit z první ruky. „Vyhnal mě z trati déšť. Trať je však velice technická, což mne ohromně baví. Pokud bude pršet i v sobotu, tak to bude obrovský závod," komentoval trať Ruben Ruzafa a doplnil k taktice na závod ze svého pohledu: „Po plavání vylezu z vody s nějakou ztrátou. Pokud to půjde, tak spojím síly tady s Josiahem, případně s jinými bikery, zkusíme to dorazit a pak se uvidí."

Ben Allen je pravidelným účastníkem prachatického závodu. Má za sebou již celou řadu závodů po celém světě, a tak může srovnávat obtížnost jednotlivých tratí. „Když bychom vzali žebříček od jedné do deseti, tak se prachatický závod řadí k těm nejtěžším, takže známka deset. Není to okruh jen nahoru a dolu, ale závodník musí být soustředěný po celou dobu. Pro mě je nádherné se sem vracet. Není to jen o závodě jako takovém a silné konkurenci, ale i tím, že je do všeho zatažené i město. Je zde i spousta výborných amatérů, vše se někam posunuje a musím poděkovat organizačnímu štábu, že závod stále vylepšuje a zvyšuje mu kredit," pochválil prachatický závod australský závodník Ben Allen.

V pátek startuje celý program závodem dětí do patnácti let. První kategorie startuje na Velkém náměstí v Prachaticích v 17.30 hodin. Vyhlášení výsledků mládežníků je na programu ve 20 hodin a současně budou představeni největší favorité sobotního hlavního závodu. V sobotu nejprve odstarttují v 11.30 hodin na Křišťanovickém rybníku do svého závodu triatlonisté při Xterra Easy, přesně ve 13 hodin skočí do vody soutěžící v hlavním závodě a ve štafetách.