Zima ve Svaté Maří a okolí je i ve znamení karetních turnajů. Do nich se zapojují hráči hned ze čtyř obcí. Podle slov starosty jsou to karbaníci ze Štítkova, Bohumilic, Svaté Maří a v neposlední řadě  Bošic. „Letos jsme se v březnu zapojili  do další akce, kterou byl Keltský telegraf. Jeho součástí byl pochod z návsi na Mářský vrch, kde jsme ve večerních hodinách odpálili keltský ohňostroj,“ vyprávěl František Linha. Po stopách Keltů se zájemci mohou vydat i v teplejších měsících. Zhruba dvaceti dvou kilometrová trasa vede přes Boubín do Buku, Budilova a na vrch Věnec. Konec trasy je pak ve Lčovicích.

Jako každý rok, i ten letošní nevynechají místní oslavu májky. „A to začnou boje. Stále se u nás totiž drží tradice, kdy si obyvatelé z jednotlivých obcí navzájem podřezávají májku. I když je pravda, že v současné době to díky veřejnému osvětlení mají jednodušší,“ s úsměvem poznamenal starosta.
Upřesnil, že mezi tradiční a oblíbené akce patří také nejrůznější sportovní turnaje. A to jak fotbalové, tak i hasičské.

Bohatý kulturní program letos počítá také s oslavou šesti set šedesáti let od založení obce. „Oslava by měla být opět v takové té lidové formě. Rozhodně ale bude skromnější než ta před deseti lety. Kromě průvodu se tak zúčastnění mohou těšit třeba na táborák, kde si společně opečeme něco dobrého,“ doplnil starosta.