Poptávka po testech na covid-19 i v Bavorsku klesá. Testovací středisko ve Philippsreutu proto skončilo provoz v pátek 18. června. Zbývající tři testovací centra v okrese Freyung - Grafenau zkrátila provozní dobu. Ve Freyungu si tak lidé mohou udělat test od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin, ve Waldkirchenu od pondělí do soboty od 8 do 16 hodin a v Grafenau od pondělí do soboty od 8 do 16 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Poslední rychlotesty se odebírají vždy 30 minut před koncem pracovní doby.

Počet infikovaných v okrese Freyung - Grafenau za sedm dní se již více než dva týdny pohybuje v rozmezí do 50 osob a v současné době se blíží jednomístnému číslu. "Jsme rádi, že se situace v okrese vyvíjí tak pozitivně a lze nabídku testování opět snížit," vysvětluje zástupkyně okresního rady Helga Weinberger, která v současné době zastupuje okresního radu Sebastiana Grubera. Testovací centrum ve Philippsreutu bylo důležité zejména pro dojíždějící pracovníky ze sousedních Čech, kteří v okrese pracují. Vzhledem ke snižujícímu se počtu infikovaných na obou stranách hranice však toto testovací zařízení v současné době již není vytížené.

V Klostermannově ulici ve Vimperku přibyla nová trafostanice.
OBRAZEM: Stěhování trafostanice mezi bytové domy ve Vimperku

Na začátku března se ve Philippsreutu během jednoho týdne otestovalo 5591 osob. Denního maxima bylo dosaženo 14. března, kdy bylo odebráno 1429 testů. Celkově bylo ve Philippsreutu od zahájení provozu 26. října provedeno více než 85 000 testů, z toho přibližně 30 000 PCR testů a od 26. ledna také rychlotestů.

Digitální výsledky testu pomocí QR kódu

Velmi pozitivně byla hodnocena možnost v okresních testovacích centrech použití QR kódu na mobilním telefonu a zadat tzv. location-kód pro zaslání výsledku testu. Na počátku to bylo možné jen ve Freyungu a nyní je tato možnost k dispozici také v Grafenau a Waldkirchenu. Testované osoby mohou zadat své údaje přímo do mobilního telefonu a nemusí čekat na vyhodnocení testu. Výsledek obdrží přímo e-mailem. S rezervačním kódem, který účastník testu obdržel v potvrzovacím e-mailu, se může testovat několikrát. Své údaje ale zadává pouze jednou. Přesný postup je testovaným vysvětlen na místě v testovacím centru.

Otevírací doba testovacích center v okrese Freyung - Grafenau:
Freyung: pondělí až pátek: 8 - 16 hodin, neděle 10 - 16 hodin
Waldkirchen: pondělí až sobota: 8 - 16 hodin
Grafenau: pondělí až sobota: 8 - 16 hodin, neděle: 10 - 16 hodin
Poslední příjem antigenních testů je vždy 30 minut před zavírací dobou