Tři nejlepší z 12 kategorií pak získají ocenění stejnojmennou značkou. Vyhlašování výsledků se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby uskuteční na stejném místě 25. června. Nejrychleji z plných stolů zmizel Dědouchův tataráček.

Jak přiblížila za organizátory ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná, letos se přihlásilo 48 jihočeských producentů potravin se 132 výrobky. „Velkou radost nám udělalo, že se přihlásilo dokonce 13 úplně nových subjektů,“ zmínila.

Tradice i moderna vedle sebe

Nejhojnější zastoupení měla masná tepelně opracovaná výroba, celkem porota degustovala 34 produktů v této kategorii. „Zajímavé rozhodně je také, že vedle sebe soutěží velkovýrobci i drobní producenti, máme tu třeba Lipánek z Madety vedle farmářského kozího sýru. Za zmínku rozhodně stojí i kontrasty. V soutěži máme jak tradiční české potraviny, jako jsou tatarák a tlačenka, tak trendové výrobky jako mrkvový dort, višňové víno nebo rybí šunka,“ sdělila Šťastná.

Loňský ročník Chutná hezky. Jihočesky.
Chutná hezky. Jihočesky osvěží lokální víno, dršťkový salát i zelenina

Jihočeští potravináři opravdu překvapili pestrou nabídkou originálních dobrot neobvyklých chutí nebo vyrobených z netradičních surovin: ručně lisované oleje z máku a ostropestřce, ocet z hlohu peřenoklaného nebo sušené kachní maso s pomerančem a medem. „Nezklamali ani malí pivovarníci, kteří přihlásili jedenáct druhů piv, a včelaři, kteří dodali osm skvělých medů,“ dodala ředitelka jihočeské agrární komory.

Cení se chuť, vzhled i originalita

Sedm výrobků se muselo před podáváním fritovat nebo ohřívat. „Šlo o dršťkovou polévku, plněné bramborové knedlíky se zelím, sekanou a grilovaný sýr. Hodnotí se nejen chuť, ale i vzhled včetně originality obalu. Velkou roli hraje i jedinečný obsah. Může jít o inovativní výrobek, nebo naopak návrat k tradici. Body může přinést i speciální jihočeský název a velkým bonusem je především vysoký podíl lokálních surovin,“ shrnula Hana Šťastná s tím, že výrobky musí splňovat  všechny legislativní náležitosti a musí být aktuálně dostupné na trhu nebo prodejné "ze dvora".

Vyhlášení finalistů soutěže ve sportovně rekreačním areálu v Hluboké nad Vltavou doprovázel zábavný i poučný program pro děti i dospělé.
Krmitelka vyhlásila vítěze soutěže Chutná hezky. Jihočesky

Hodnotící komise zůstává vesměs stejná, jedná se většinou o nezávislé čelní představitele dozorových organizací kraje. Letos degustovali pochoutky vedoucí odboru kultury a památkové péče Jihočeského kraje Patrik Červák, ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová, ředitel Krajské veterinární správy František Kouba, krajská koordinátorka Kamila Kupcová ze Státního zemědělského investičního fondu, člen představenstva krajské agrární komory Václav Jungwirth nebo ředitelka Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Táboře Magda Jansová.

První tři nejlépe hodnocené výrobky v každé kategorii získají možnost užívat známku Chutná hezky. Jihočesky a s tím i výhody, které přináší včetně certifikátu a plakety. Vítězní výrobci se také zúčastní finálního červnového vyhlášení na Hluboké v rámci 2. ročníku agropotravinářské události „Krmitelka“. „Kromě toho se budou losovat také tři šťastlivci, kteří obdrží poukázky v hodnotě deset tisíc korun na inzerci v Deníku,“ uzavřela Šťastná.