Ti se již počtvrté utkali o to, kdo má nejlepší recept a přesvědčí porotu o tom, že je vítěz. Tentokrát s velkým náskokem zvítězil Stanislav Hauser. „Ten měl geniálně vyladěný recept, získal od poroty sto čtrnáct bodů," uvedl za organizátory Bohumil Toms. Ani jemu samotnému vítěz neprozradil, jak utopence připravuje. „Recept mám od svědka, který nám byl na svatbě, ale je tajný, neprozradím jej," uvedl na otázku, čím si získal porotu, Stanislav Hauser. Utopence nakládal už deset dní před soutěží.


V nakládaných sýrech si první místo odnesl Petr Ondriš, který zároveň získal i třetí místo v této kategorii a radoval se z druhého místa v utopencích. Recept dával dohromady s maminkou, podle svých slov nepřidával nic výjimečného. „Záleželo mi hlavně na tom, aby byla vyvážená chuť, více než na tom, jak bude vypadat na talíři. Nakládal jsem ho už měsíc dopředu," prozradil Petr Ondriš.


Podle Bohumila Tomse při letošním ročníku přišla porota ke vzorkům až poté, kdy byly naaranžovány na talíře. „Chtěli jsme, aby nikdo z porotců nevěděl, komu patří který vzorek. Navíc byla porota složená ze tří žen a tří mužů. To proto, že ženy třeba nemusejí tak ostré, tak abychom měli jistotu, že je hodnocení vyvážené," vysvětlil Bohumil Toms.


Soutěžící museli přinést utopence v třílitrové lahvi, nakládaný sýr pak v půllitrové. „Myslím, že se i čtvrtý ročník soutěže opět vydařil," doplnil Bohumil Toms.


Žádný z vítězů, včetně vítězů předchozích ročníků, nechtěl prozradit svůj recept. „To nejde," uvedl Jan Tetour, který vyhrál v předchozích ročnících.

JAKUB DVOŘÁK