„V knize jsou vzpomínky lidí, kteří svůj život Čkyni zasvětili, většinou zde prožili celý svůj život a Čkyni výrazně rozvinuli. Jsou to místní politici, učitelé, podnikatelé či jednatelé významných čkyňských firem, manažeři, fotbalisté, hasiči, umělci, ale třeba i hospodský. Každý vypráví o svém životě,“ vysvětluje autor a dodává zajímavost: „Ve Čkyni, která má asi 1200 obyvatel žijí dva muži, které 28. října vyznamenal prezident Zeman. Takovou koncentraci jinde v Česku nenajdete.“

Pavel Pechoušek je pyšný na to, že v knize mohl ukázat historické fotografie, které ještě publikovány nebyly. Od synovce posledního majitele čkyňského panství získal ručně psanou kroniku, kde popisuje válečné období ve Čkyni. „Jeho dosud žijící synovec, který žije u Mnichova, mě ve Čkyni navštívil a překlad z kroniky je součástí knihy,“ říká Pavel Pechoušek.

Zdroj: Deník

Knihu Tajemství čkyňských lvů psal Pavel Pechoušek po večerech několik let a velkou oporou mu byla manželka Lenka. Oproti první vydané knize Paní Chirurgie (Ta byla vydána před pěti lety k nedožitým 80. narozeninám čkyňské rodačky Marie Peškové, přednostky I. chirurgické kliniky I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, pozn. aut.), je o dost silnější. A je jisté, že dvanáct stovek výtisků nestačí. Kniha je téměř vyprodaná a chystá se dotisk. „Je vidět, že taková kniha tady chyběla a Čkyňští ji vzali za svou,“ říká autor.

Tajemství čkyňských lvů spatřilo světlo světa letos v červnu. Křest knihy se chystá na pátek od 19 hodin v Synagoze a následovat bude beseda s Pavlem Pechouškem.