Afrikou jede na kole od loňského listopadu a chce se dostat do Jihoafrické republiky. Mauritánie, odkud přejel na hranici se Senegalem, si prý opravdu neoblíbil. To Senegal, to je jiná káva: „Za řekou je všechno jinak. Vízum do Senegalu není potřeba. Usměvavý úředník vtiskne do pasu razítko s přáním šťastné cesty. U brány jen zkontrolují, zda mám v mezinárodním očkovacím průkazu potvrzení o očkování proti žluté zimnici a byl jsem vpuštěn do země.“

Cestovatel Tadeáš Šíma jede na kole Apache Afrikou.
Tadeáš Šíma jede pouští: Helmu vyměnil za turban

Rozdíl je prý až neuvěřitelný a prachatický cestovatel si připadá jako v ráji. „Zelená barva kam se podívám, zpěv ptáků různých barev a velikostí. Je neuvěřitelné, co dokáže voda,“ popisuje.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.
- Denně musí ujet 80 až 120 kilometrů, momentálně jede Saharou.

Noci v Senegalu Tadeáš tráví pod baobaby. U cesty si nakupuje melouny, manga nebo mandarinky u vysmátých černochů. Ale, aby to nebylo jen parádní, na druhou stranu je na silnici spousty trnů. O to častěji pak řeší defekt na bicyklu.

Momentálně Tadeáš dojel k Růžovému jezeru, nedaleko hlavního města Dakaru. Tam v neděli končí závod Africa Eco Race a jede tam Čech Tomáš Tomeček, který jako první v historii chce závod v Tatře absolvovat sólo. „Trasa závodu je podobná, jako jsem ujel na kole, a také sám. Než získám vízum do Mali, počkám tady na Tomáše a zkusím s ním vyměnit Tatru za Apache,“ uzavírá Tadeáš další díl putování Afrikou.