Krvavá řež mezi husity a stoupenci katolických Rožmberků se odehrála brzy ráno 30. června roku 1420 mezi Lužnicí a Tismenickým údolím. Husité vyhráli a zabránili tak dobytí města. Letos si ji Tábor připomene v sobotu 27. června na louce za klokotským hřbitovem nedaleko kláštera.

MÍSTO PŘESUNULI

„Místo, které jsme zvolili i kvůli dobré organizaci parkování, má výhodnou polohu. Tvoří uzavřený areál mezi hřbitovní zdí, linií garáží a srázem nad řekou,“ vysvětlil starosta a dodal, že už jej jednou prověřil celostátní sraz křesťanské mládeže.

Vzpomínková akce na Holém vrchu u Nahorub k 600. výročí bitvy husitů s katolíky.
Připomněli bitvu husitů na Holém vrchu u Nahorub

Bitva bude trvat zhruba půl hodiny a diváci se jí dočkají hned dvakrát: ve 14 a v 17 hodin. Sledovat ji budou moci z tribuny, na níž by se jich mělo vejít okolo pěti stovek.

ZKUŠENOSTÍ MAJÍ DOST

Rekonstrukci provede Plzeňský Landfrýd, který rekonstruoval bitvy u Sudoměře, na Vítkově či o Plzeň. Ze tří poptaných dodavatelů nabídl nejlepší cenu a hrála mu do karet i zkušenost z pořádání akcí v Táboře.

„V Táboře jsme se před pěti lety podíleli na programu muzea Jižní Čechy husitské a předloni v prosinci na vlakovém příjezdu prezidenta Masaryka,“ uvedl předseda spolku Michal Illich.

UKÁŽÍ I ŘEMESLA

Mluvčí radnice Luboš Dvořák potvrdil, že město chystá navíc i obsáhlý doprovodný program. „Návštěvníci budou moci v klokotském areálu strávit celý den. Na ploše vedle garáží bude už od rána stát 35 stánků s historickým tržištěm, ukázkami řemesel, dobovým ležením vojsk či dětskou zónou,“ upřesnil mluvčí.

Setkání připomnělo, že 11. října 1424 zemřel nedaleko Přibyslavi v místě kdysi zvaném Šenfeld Jan Žižka z Trocnova a Kalicha, nejslavnější český vojevůdce a hejtman města.
Tábor uctil Jana Žižku, od jeho smrti uplynulo 595 let

Celý program bude trvat od 10 do 19 hodin a návštěvníci se dočkají také různých pouličních scének. Podmínky výběrového řízení také určily, že spolek musí do bitevní vřavy zapojit přinejmenším sto bojovníků a nejméně deset koní.

Mezi oslovenými byli dále Rytíři Koruny České a Argo Petra Nůska. Nabídka Rytířů však byla o 56 tisíc korun vyšší než požadoval Landfrýd. Argo nabídku nedodalo.

DVACETILETÁ PAUZA

„Věříme, že rekonstrukce bitvy i navazující celodenní program vyvolá zájem a lidé stráví na louce příjemný den. Podobná bitva se konala v rámci Táborských setkání zhruba před dvaceti lety v Tismenickém údolí,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík.

Letošní tradiční rekonstrukce bitvy u Sudoměře byla zalitá jarním sluncem.
Hrrr na ně! I tentokrát zvítězili husité

Radní města musí ještě rozhodnout o výši vstupného pro dospělé a děti. Jako jedna z možností se nabízí využití rodinné vstupenky.