Šumava – Odvolání ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka hýbe Šumavou. Starostové a podnikatelé chtějí vědět, co bude dál. Zítra se proto v Horní Plané koná shromáždění proti svévolné výměně ředitele NP. Co říkají někteří starostové a podnikatelé. Ptali jsme se za vás:

Pavel Vokál, podnikatel, Strážný: Abych pravdu řekl, neznám přesné úmysly ministerstva, zatím je nikdo jasně neřekl. Nejsou stále zcela jasné okolnosti odvolání Jiřího Mánka a další. Doufám, že něco konkrétnějšího zazní na jednání se starosty. Je třeba říci, že Jiřímu Mánkovi se řada věcí povedla, ale nyní neznáme vize, které má nové vedení národního parku. Hodnotit budeme až poté, co je budeme znát.

Václav Vostradovský, starosta, Kvilda: Kroky ministra životního prostředí se mi nelíbí. V tuto chvíli se řeší plán péče a mám obavu, aby to opět nebylo o nás bez nás. Vážně uvažuji o tom, že vzhledem k vývoji situace začnu dělat kroky, které povedou k vyčlenění obce z národního parku. Obávám se, že po odvolání pana Mánka se vracíme o několik let zpátky. Pořád se odvoláváme na Bavorský národní park, ale tam jsou obce vyčleněné a přesto partnery, kteří mají zásadní slovo. Osobně mi ale v našem případě nepřijde, že bychom byli partnery. Teď svolávat jednání, je trochu pozdě. Schůzky v Horní Plané se nezúčastním z časových důvodů.