Před jarní koronakrizí byly ve Volarech banky dvě. Nezůstala žádná. Pobočka Komerční banky zmizela téměř bez varování na konci léta, Česká spořitelna před pár týdny. Bankovní domy si údajně nechaly udělat průzkum. Ten řekl, že lidé na pobočku nechodí, a ty tak nejsou rentabilní. Pomohla i pandemie, když lidé nikam nesměli. „Zástupci České spořitelny nám přišli dát výpověď z nájmu. To jsme se také dozvěděli, že zůstane bankomat, ale jen pro výběr,“ zkonstatoval Vít Pavlík, starosta Volar. Postup se mu sice nelíbí, ale: „Vedení města nemá na rozhodnutí žádný vliv.“ Problém neexistující pobočky a chybějícího vkladového bankomatu řeší hlavně podnikatelé, kteří nemají jak ukládat hotovostní tržby. Vít Pavlík elektronizaci účtů chápe, on sám elektronické bankovnictví plně využívá, ale také ví, že především starší lidé to tak nemají a s moderními technologiemi si jen těžko poradí. Vinou druhé vlny epidemie také Volarští přišli o možnost mít seminář, jak elektronické bankovnictví využívat. Ten se snad ještě uskuteční po rozvolnění vládních opatření.

Vkladový bankomat zůstal ve Volarech v případě Komerční banky. Například město Volary přesunulo své účty jinam. „Změnili jsme banku tak, abychom mohli vkládat peníze prostřednictvím pošty, která tu zůstává,“ zhodnotil Vít Pavlík. Podobný krok plánují i lidé z Volar. „Nechápu to. Když se spořitelna předělávala, tak pracovnice měla úřední hodiny ve vybrané dny na radnici. Teď je všechno elektronicky. To si fakt myslí, že všichni senioři mají počítač či chytrý mobil,“ zlobí se Antonín Smola. Změnu zatím zvažuje. Zatím ho odrazuje administrativa s převodem účtu jinam.

V pondělí 9. listopadu je ve Slámově ulici klid. V úterý 10. listopadu bude Strabag pokládat finální vrstvu asfaltu.
Práce ve Slámově ulici finišují: Asfalt v úterý, značení ve čtvrtek

Od listopadu minulého roku uzavřela svou pobočku v Mladé Vožici na Táborsku také Česká spořitelna. Její zástupci to odůvodnili klesající výtěžností pobočky a rostoucí oblibou internetového bankovnictví. Ani přes usilovnou snahu zástupců města, v níž se nemálo angažoval vožický starosta a zároveň senátor za Táborsko Jaroslav Větrovský, se jim nepodařilo rozhodnutí České spořitelny zvrátit. Městečko o dvou a půl tisících obyvatelích a zároveň centrum spádové oblasti s celkem téměř šesti tisíci lidmi tak zůstalo bez vlastní pobočky, lidé tak musejí do nejbližší kamenné banky cestovat přibližně dvacet kilometrů.

Problém s bankomatem řešil před časem také starosta Kvildy Václav Vostradovský. Obec má sice zhruba dvě stovky stálých obyvatel, a ti všichni vědí, že pobočku banky tam mít nikdy nebudou a musejí do Vimperka, ale bankomat se v šumavské obci hodí. Hlavně turisté jeho umístění vítají. Počet lidí v obci se totiž v sezoně i pětinásobí a ne všude je možné platit kartou.