Planá má tak podle mistra zvonaře Michala Votruby z nedalekých Myslkovic na několik set let vystaráno. „Bude nás doprovázet v dobách dobrých i smutných, ale to snad co nejméně. Doufám, že mu budete naslouchat a přijmete ho za svůj,“ podotkl k Plánským v sobotu během jeho žehnání.

Planá nad Lužnicí se dočkala po letech satisfakce, kostel zasvěcený svatému Václavovi bude mít stejnojmenný zvon. V neděli 27. září ho posvětil pomocný biskup českobudějovický Pavel Posád.
Plánští přivítali nový zvon, na věž ho dopraví jeřáb

PRVNÍ VLASTNÍ ZVON

Sv. Václav vystřídá ve službě původní zvon, který pochází z Červené nad Vltavou, zaniklé vesnice na úkor Orlické přehrady. Výjimečně budou zvonit oba společně. "Mělo by to být o nedělích a ve svátek," vysvětlil vikář Michal Pulec, který zvon počastoval také přídomkem covidový.

"Byl totiž odléván v březnu v době nouzového stavu a nyní v době dalších opatření začne plnit svůj účel," vysvětlil. Sv. Václav je tedy po letech první plánský zvon, zvony v Plané nad Lužnicích bývaly vždy dva, ale pokaždé byly roztaveny na válečné účely.

Kostel sv. Václava v Plané nad Lužnicí.
Historický zvon v Plané bude mít pomocníka. Ten ho připraví o jméno

PERFEKTNÍ JMÉNO

Starosta Jiří Šimánek si pochvaloval myšlenku i dobře vybrané jméno. "Je perfektně zvoleno, už kvůli patronovi našeho kostela," zmínil, že by rád poděkoval všem, kteří se podíleli na realizaci. Na zvučný kostelní nástroj totiž přispívali farníci ve veřejné sbírce, také město či sbor Harmonie přidalo vybrané vstupné ze svých několika koncertů. "Snad nám bude vyzvánět šťastnou budoucnost," uzavřel starosta, který do poslední chvíle doufal i v konaní zrušených Svatováclavských slavností.

Kostel sv. Václava v Plané nad Lužnicí se opravuje, práce zdržel archeologický výzkum. Fasáda věže má být hotova do konce října.
V Plané příští rok zazní vlastní zvon