Žulová replika nyní vzniká pod rukama akademického sochaře Jiřího Genzera v ateliéru u Prahy. Na konci května nebo začátkem června ji umělec odhalí. Podpořit má těhotenství.

Miroslav Kovačičín, předseda Spolku přátel Vítkova Hrádku na Zelený čtvrtek v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou vylíčil, že originál se z kostela svatého Tomáše ztratil, a byl nalezený na smetišti. Původní gotický unikát byl převezený z Lipenska v roce 1953. „Madona byla převezena do Alšovy jihočeské galerie. Spolek po dohodě se sochařem Jiřím Genzerem nechal vyrobit repliku. Teď už je hotový podstavec a akademický sochař ji dopracuje,“ řekl k projektu. Jestli bude soška umístěna v kostele nebo ji lidé spatří venku, zatím neví. „To je předmětem jednání,“ dodal.

Nová krumlovská cyklostezka rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.
Cyklostezka Českým Krumlovem je dokončena. Vyzkoušejte ji

Plastika nabere na novém významu. „Socha podpoří plodnost žen. V současné době se totiž mnohé páry potýkají s problémem reprodukce, takže třeba i pomůže neplodným párům,“ zamýšlí se nad novým významem díla Miroslav Kovačičín.

Gotická asi osmdesát centimetrů vysoká socha sedící Panny Marie je halena tajemstvím. „Mnoho dostupných informací není. K osudům sochy před druhou válkou by bylo potřeba projít starou německou literaturu, která je obtížně dostupná,“ uvedl Jiří Havlice z budějovického Národního památkového ústavu. Podle něho představuje výjev, kdy Panna Marie předává malému Ježíškovi jablko jako symbol jeho duchovní vlády nad světem a zároveň schopnosti vykoupit svou obětí všechny lidské hříchy včetně toho prvotního.

Stavba dálnice v úseku u Dolního Třebonína mezi Dolní a Prostřední Svincí.
Podívejte se, jak stavba dálnice D3 u Třebonína pokročila vpřed

O originálu z 15. století hovořil v Hluboké nad Vltavou také David Kubec vedoucí oddělení konzervace a ochrany sbírek Alšovy jihočeské galerie. „Byla zhotovena na přání německé mlynářské rodiny v německém Rychnově. Plastika je výjimečná zejména tím, jak je výborně vyřezána. Působí na nás dynamickým, lehce manýristickým dojmem. Madona je vyrobena zřejmě z lipového dřeva a působí velmi realisticky a živě,“ popsal odborník s tím, že plastiku mohli lidé vidět například loni ve stálé expozici v Alšově jihočeské galerii.