"Mě to baví," říká s tím, že během pátku 3. února by mělo připadnout dalších zhruba dvacet centimetrů. "Je to tady," komentuje šumavské bílé nadělení.

Řidiči s přívaly sněhu lamentují, cesta do práce se pro ně mnohde stává noční můrou. Na trase z Vimperka na hraniční přechod Strážný ve čtvrtek spadl na silnici strom a šoféři v kolonách museli vyčkávat až hasiči cestu uvolní. Na tahu z Prachatic zase blokovalo silnici ve Vlčích Jamách nákladní auto. Páteční ráno nepřineslo na silnicích uklidnění. Přívaly sněhu se ani silničářům nedaří odklízet. Padlý strom hlásili řidiči také v pátek 3. února kolem půl osmé ráno na silnici u Kubovy Huti. 

V pátek 3. února ráno hlásil meteorolog ze šumavské stanice na Churáňově 57 cm sněhu. "Za posledních 24 hodin napadlo 20 centimetrů. Zesílil vítr na nárazy 17 m/sec," upřesnil. Podle jeho slov se ale otepluje. V 7.40 hodin bylo "jen" -0,9 °C. "Není nikam moc vidět, nejen vinou vánice, ale také vinou chuchvalců mraků, které se dotýkají lesů okolo," popsal.

Radost mají ale lyžaři. Vlekaři prostřednictvím sociálních sítí hlásí, že v areálech na Šumavě je sněhu dostatečné množství a o víkendu pojedou "na plné pecky". Před začátkem jarních prázdnin je pro vlekaře takové počasí spása. A mělo by vydržet. V areálu zadovské Kobyly mají podle slov správce Lyžařského areálu Petra Vondraše od 60 do 85 centimetrů nejen technického, ale převážně prachového sněhu. Teploty se pohybují mírně pod bodem mrazu. "Areál Kobyla je teď celý denně otevřen na denní i večerní lyžování a stejně tak i areál U Horejšů," upřesnil. Otevřen je i areál na Nových Hutích, kde jsou v provozu 4 vleky a 3 sjezdovky a v průměru je tam kolem 30 cm prašanu.

Lyžařské stopy byly naposledy upraveny ve čtvrtek 2. února v celém rozsahu, v okolí Zadova, Zlaté studny, Přílby, Starých a Nových Hutí, Popelné, Matesa, v délce přibližně 50 km. "Vzhledem k dalšímu sněžení plánujeme úpravu na dnešek i zítřek," uzavřel Petr Vondraš.