Podobnou situaci řešil 
u jednoho ze svých podřízených Peter Macorlík, vrchní strážník Městské policie Vimperk. „Jeden z našich strážníků dobrovolně přerušil studium, takže bylo jasné, že bude muset do konce letošního roku skončit,“ potvrdil Peter Macorlík. O zkušeného člověka ale nechtěl přijít úplně.

A řešení se přece jen našlo. Končící strážník bude totiž 
u městské policie pracovat dál jako obsluha kamerového systému. „Odchází nám jedna paní do důchodu, takže strážník, který odchází z výkonu služby, ji nahradí,“ říká vrchní strážník.

Navíc nedojde ani k početnímu snížení stavu vimperských strážníků. Hned od prvního ledna totiž posílí stav nový strážník. A Peter Macorlík ani nemusí čekat, až si nová posila projde povinným školením a zkouškami. „Je to hotový strážník, který sloužil u Městské policie v Plzni. Není tedy problém s tím, že by byl jeho nástup do výkonu služby odložen. Je mu kolem třiceti let, takže ani věkový průměr se výrazně nezvyšuje,“ dodal vrchní strážník.

Na rozdíl od něho Prachatičtí podobné starosti neřeší. Tamní strážníci měli maturitu vždy. „Platilo to od samého začátku, kdy byla Městská policie v Prachaticích zřízena,“ uvedl Ivo Novotný, ředitel MP Prachatice.