Jenomže ten začíná povážlivě dosluhovat. První kamerový bod byl totiž osazen na budovu bývalého hotelu Vltava již v roce 2006, další pak byly postupně doplňovány v dalších dvou letech. Naposledy se městský kamerový systém rozšířil v loňském roce.

Problém ovšem je, že vyjma posledních tří plně digitálních kamer jsou ostatní analogové a více než dvojnásobně překročily dobu své životnosti. I to byl důvod, proč město Vimperk i v letošním roce požádalo z programu ministerstva vnitra o dotaci na modernizaci a rozšíření kamerového dohlížecího systému. Už začátkem července vimperské zastupitelstvo žádost o dotaci schválilo a spolu s tím i minimální podíl města, který činí 156 tisíc korun. Celkem tak do rozšíření kamerového systému ve Vimperku doputuje letos více než půl milionu korun z dotace a rozpočtu města.

Současný kamerový systém ve Vimperku čítá třináct kamerových bodů, z nichž je deset osazených analogovými kamerami. Ty jsou poplatné parametrům, mohou být buď nastaveny napevno, nebo jsou ovládány podle potřeby obsluhou kamerového systému. Další tři statické kamery zvládnou pouze přiblížení, jsou v ulici Pivovarská a jsou plně digitalizované. Právě z nich čerpá nejen městská policie aktuálně nejvíce dat.

Podle vrchního strážníka MP Vimperk Petera Macorlíka data z kamerového systému ať už v trestním či přestupkovém řízení od začátku roku do konce května využila Policie ČR v šesti případech. „Podklady byly policistům poskytnuty na jejich vyžádání a posloužily jako důkazní prostředek pro potřeby Policie ČR. Další čtyři záznamy posloužily v rámci šetření kriminální policii, která je ve využívání kamerového systému poměrně aktivní. Nicméně pokud máme záznamy poskytnout a mají posloužit jako důkazní materiál, musejí být kvalitní,“ podotkl vrchní strážník a ubezpečil, že záznamy jsou zpracovávány a dále poskytovány jen příslušným orgánům a plně v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů.

Přestože všechny kamery umožňují zálohování dat, s analogovým systéme jsou stále častější problémy. „U současného systému jsme již v loňském roce řešili, aby se nezhroutil, nicméně se stalo, že skutečně se server zasekl a nebylo možné data ukládat. Řešili jsme to se správcem systému, ale v tuto chvíli máme možnost uložit data jen za několik dnů. Systém je skutečně dnes již zastaralý a je prakticky před zhroucením,“ říká Peter Macorlík k analogovému systému, který obsluhuje všech devět analogových kamer.

Nakolik se rozšířením kamerového systému o další body zlepší kvalita záznamu a zda bude vůbec s tím současným kompatibilní, se před schvalováním projektu dotazoval zastupitel Petr Bednarčík. Odpovědi se dočkal od místostarosty Jiřího Caise. „Už loni jsme zvolili systém, kdy jsme kamerový systém rozdělili do dvou částí. Jednu tvoří původní analogová, o které jsme rozhodli, že ji nebudeme modernizovat, pouze udržovat nutnými či vynucenými opravami. Druhou část tvoří loni nově zavedený digitalizovaný systém, na který jsme získali dotaci. V současnosti je to tak, že na služebně MP jsou dva funkční systémy s rozdělenými monitory pro analogové a digitální kamerové body. Zvolili jsme směr, že pojedeme souběžně oba systémy a využijeme maximálně prostředky, které byly do systému vloženy již před devíti roky. Jednotlivé kamerové body, které budeme budovat, budeme dělat moderním způsobem a pokusíme se komunikaci mezi nimi zajistit jak po optickém kabelu, tak na jiných frekvenčních pásmech,“ vysvětlil místostarosta.

A pro upřesnění doplnil, kde by měly být nové kamerové body i prostor, který by s jejich pomocí mohli strážníci monitorovat. „Jeden by se měl nacházet ve věži budovy bývalé lesnické školy. Umožnil by nám pohled čtyřmi kamerami do čtyř směrů, to znamená, že bychom mohli monitorovat ulici 1. máje od Cihelny po budovu České pošty, další směr by pokrýval část ulice Hřbitovní a poslední pak na prostor u ZŠ TGM. Druhý zvažovaný bod se dvěma kamerami je na budově ZŠ TGM v parku u Volyňky, jedna by se měla dívat na dětské a dopravní hřiště, druhá pak směrem na fontánu,“ dodal Jiří Cais s tím, že systém bude mít optické připojení přímo do budovy městské policie a bude umožňovat plně digitální kvalitu. Obnoveny by měly být také dva kamerové body u Penny marketu, který je dočasně mimo provoz v souvislosti se stavbou okružní křižovatky, a na Pražské.

Nově má obsluha kamerového systému k dispozici záznamy v digitální kvalitě také z dříve nefunkčního bodu v Mírové ulici u prodejny Detva, odkud kamera ve velkém rozlišení dohlédne až k parkovišti u Lidlu a směrem ke hřbitovu. Další novinkou by měla být změny výškového nastavení kamery u polikliniky tak, aby zabírala nejen pouze vstup do podchodu do sídliště Míru, ale zabrala prakticky celý prostor podchodu, který lidé dlouhodobě vnímají jako nebezpečné místo.