Politika je umění možného, tvrdila Jaroslava Martanová, nová starostka Vimperku, dva dny před ustavujícím zastupitelstvem. Proto byla i její odpověď, zda je překvapená z počtu hlasů pro Jiřího Caise, jasná.

„Byla jsem přesvědčená, že Jiří Cais získá podporu i od dalších zastupitelů, a jsem ráda, že se tak nakonec stalo. Překvapená ani nejsem," potvrdila s tím, že sice tuší, od koho hlasy byly, ale zjišťovat to nehodlá. „Mandát nás obou je především o tom, že musíme zastupitele i veřejnost přesvědčit, že jsme je získali oprávněně," dodala.


Vimperk sice koalici v pravém slova smyslu písemně uzavřenu nemá, nicméně starostka má jasnou představu, co by se mělo dít dál. „Máme připravenu Iniciativu pro město Vimperk 2014, kde máme stanoveny zásady, programové priority a investice, co bychom chtěli za čtyři roky udělat. Máme to mezi našimi partnery odsouhlaseno a rozhodně bude prostor před tím, než to zveřejníme, prodiskutovat i s ostatními zastupiteli. Myslím si, že se na spoustě věcí shodneme i napříč stranami v zastupitelstvu," věří starostka Jaroslava Martanová také v jednoznačnou shodu a podporu devíti hlasů v rámci sestaveného seskupení.


K dělení kompetencí mezi starostkou a místostarostou teprve dojde, nicméně jasno má Jaroslava Martanová v tom, co by si chtěla rozhodně ponechat. „Já si ponechám určitě sociální oblast, kterou jsem dělala doposud. Ponechám si záležitost, která mi bude vyplývat i z funkce, a to je otázka bezpečnosti a městské policie, a také otázku pronájmů a prodeje pozemků, tedy agendu, která souvisí s majetkem města. Ostatní si budeme upřesňovat," uvedla.