Stezka je z části vyznačena na současném vycházkovém okruhu kolem Vimperku a její délka se pohybuje kolem 1,5 kilometru. Z části vede po žluté turistické značce, kterou přibližně v polovině opouští a vrací se zpět k Solaru. Nebojte, neztratíte se, stezka je současně značena speciálním „skřítčími“ šipkami.

Ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a Městskými lesy Vimperk bylo na okruhu umístěno 6 informačních tabulí s razítky a jedna tabule úvodní. Na pohlednicovou kartu, kterou děti obdrží od referentů vimperského íčka, si mohou razítka otisknout a při zpáteční cestě si vyzvednout na infocentru drobnou odměnu. Po celé trase stezky jsou umístěny doprovodné úkoly, je zde vytvořeno několik „skřítčích“ domečků z přírodních materiálů. Pozornému oku neuniknou ani pařezoví skřítci a obří zajíci. Zatím poslední skřítek Bukáček skrývá i jednoduchou výtvarnou dílnu, díky jejímuž obsahu si mohou malí návštěvníci dozdobit šišky, kůru a kamínky do podoby dalších lesních skřítků. Svůj výrobek mohou vyfotografovat a jeho fotografii zaslat na kontakty vimperského informačního střediska. „V příštím roce bude na základě hlasování vybrán nejpovedenější skřítek, podle kterého paní Alena Fraitová vytvoří grafiku, která bude na naší stezce také umístěna“, říká jedna z autorek projektu paní Renata Lešková.

Moc bychom si přáli, aby na stezce vznikaly další lesní „skřítčí“ domečky a současně co nejdéle vydržely ty, které děti zatím vytvořily.
Jsme přesvědčeni, že předáváme dětem produkt, který zabaví během odpolední vycházky, potěší a třeba i poučí. Nabízíme rodinám s dětmi strávení dalšího pěkného odpoledne v okolí Vimperku, krásné výhledy na vimperský zámek nebo „mávání“ projíždějícímu vlaku. Veškeré informace o stezce i pohlednicové karty jsou k dispozici na vimperském íčku.

Renata Lešková, odbor školství, kultury a cestovního ruchu Městský úřad Vimperk