Tedy k manipulaci se dřevem. Jediným orgánem, který by mohl štěpkování zastavit, je tedy Krajská hygienická stanice.
Ta se k problému vyjádřila již v dodatku k podnětu k zamezení nepovoleného užívání pozemku k hlučné výrobě dřevní štěpky, kde mimo jiné uvedla, že vzhledem k používané technologii neexistuje reálná možnost snížení imisí hluku z této výroby.


„Pokud by výroba probíhala ve stejném místě jako nyní, nemohli bychom vydat souhlasné stanovisko pro tuto činnost," uvedl za Krajskou hygienickou stanici František Kotrba. Vyjádření Drážního úřadu ale poněkud mění situaci. „Podle informací, které nám Drážní úřad poskytl, může být prostor využíván jako překladiště a pro manipulaci se dřevem. Z hlediska stavebního zákona je tedy vše v pořádku," konstatoval tajemník Městského úřadu v Netolicích Petr Kotrba s tím, že jediným subjektem, který má pravomoc nyní štěpkování pozastavit nebo úplně zakázat, je Krajská hygienická stanice.
„Je nepopiratelné, že při jejich měřeních bylo zjištěno překročení limitů imisí hluku při výrobě štěpky. Teď ale záleží na tom, jak hygienici s těmito fakty naloží," upřesnil tajemník.