Během prvního ranního bloku, kdy pomáhali žáci základních škol Cesta, Svobodná, E. Beneše a J. Husa a studenti z gymnázia a obchodní akademie, se podařilo přestěhovat 777 knih. Ve druhém bloku je vystřídali žáci ze základních škol T. G. Masaryka, T. Šobra a J. K. Tyla a studenti z průmyslové školy a zdravotnické školy. „Zúčastnily se téměř všechny školy, za což jsme moc rádi,“ podotkla za knihovnu Štěpánka Činátlová.

Odpoledne se zapojila veřejnost, mimo jiné i studenti z lesnické a zemědělské školy, tanečníci ze Z.I.P. Písek, lidé z Athelasu či skauti. Přišly zhruba tři stovky dobrovolníků.

Celkem má knihovna ve fondu 135 tisíc knižních svazků, z nichž převážná většina už je v nových prostorách po bývalé škole. Ta se zrekonstruovala za zhruba 150 milionů korun a kromě knih zde návštěvníci najdou také prostor pro relaxaci, různé dílny, kulturní akce i vyžití pro děti. Čtenáři budou moct využívat i kavárnu přímo v objektu, kterou bude provozovat cukrárna Upekla. Jeden ze dvou komerčních prostorů si pronajme firma Fyzioreha, která zde nabídne fyzioterapii a rehabilitace. Druhý prostor je stále volný.

Nová knihovna spolu s centrem vzdělávání v budově bývalé školy na Alšově náměstí se má slavnostně otevřít v pátek 26. dubna.