Za nejlepší výsledky ve sběru elektroodpadu na jihu Čech rozdali organizátoři speciálních soutěží Elektrooskary. Bylo to za období od 1. srpna 2019 do 31. července 2020 v rámci systému Elektrowin. Ten se věnuje sběru a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů. Deník již informoval o nejlepších výsledcích, nyní přinášíme reakce z obcí.

Borovany z Českobudějovicka se staly „skokanem roku“. Mezi obcemi v kategorii od 2000 do 5000 obyvatel zaznamenaly nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů. V Borovanech aktuálně žije 4147 obyvatel. „Ve sledovaném období zde občané odevzdali k recyklaci o 368 procent víc elektra než o rok dříve,“ říká externí poradkyně Elektrowinu pro Jihočeský kraj Petra Machová.

VELKÉ KONTEJNERY

„Je to úžasné, nečekali jsme to, když jsme s kolegyní, která má odpad na starosti, výsledky odesílali,“ reagoval pro Deník starosta Borovan Petr Jenkner. Meziročně ve městě žádné zvláštní nové opatření ve prospěch třídění neudělali.

Prachatice mají Elektrooskara.
Prachatičtí dostanou Elektrooskara

„Jedná se o uvědomělost občanů,“ zdůraznil Petr Jenkner. Dodal, že město ale vedle šesti míst na odevzdávání drobných elektrospotřebičů instalovalo ve sběrném dvoře i nové kontejnery na velké spotřebiče. Město v soutěži Elektrowinu dosud nezvítězilo. Letos získalo spolu s Elektrooskarem také prvně finanční odměnu ve výši 10 000 korun.

Sedmitisícová Kaplice ve své kategorii zvítězila v minulosti již dvakrát za nejvyšší vytížení velkoobjemových kontejnerů na velké a malé spotřebiče a chlazení. Tentokrát získala ocenění za nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů, které činí 34 procent. Odměna bude 20 000 korun.

Podle starosty Kaplice Pavla Talíře je to pocta i signál pro občany, že má třídění smysl. „Chtěl bych pochválit občany Kaplice a okolí,“ zdůraznil starosta a doplnil, že je to i výsledek dlouhodobého přístupu města. Ve sběrném dvoře vylepšili v Kaplici zázemí a například se ještě dotřiďuje směsný odpad a elektroodpad se vybírá zvlášť. „Pro budoucnost bude důležité, aby byl stále pro elektroodpad další odbyt,“ upozorňuje ale Pavel Talíř na to, že systém si musí zachovat i do budoucna širokou návaznost.

Nejlepší mezi největšími sídly v regionu byly Prachatice (odměna 30 000 korun), meziroční nárůst odevzdaných spotřebičů byl 85 procent. Vyhrály poprvé, ale jak připomněla Marie Peřinková, vedoucí odboru životního prostředí, úspěšné jsou i v jiných podobných soutěžích.

Prachatice mají Elektrooskara.Zdroj: Archiv Deníku

„Máme radost, že v tak krátké době jsme dosáhli tří ocenění,“ uvedla Marie Peřinková. Město bylo v jižních Čechách úspěšné i v dalších soutěžích jiných systémů sběru tříděného odpadu. Prachatice byly například třetí v soutěži o nejmenší objem směsného odpadu na občana a rok se 150 kilogramy na osobu (za Pískem a Milevskem). A opět třetí v soutěži, která hodnotila obecně třídění odpadu (za Vimperkem a Třeboní). Vliv na to má nejen osvěta mezi občany, ale podle Marie Peřinkové také větší množství celkově odevzdaného odpadu, ze kterého se třídilo letos na jaře.