Jeho start si tradičně nenechal ujít ani prodejce Jaroslav Kubelka z Českých Budějovic. „Jezdíme sem neustále. Ta atmosféra, která v Chlumanech je v podstatě neopakovatelná. To, že první trh je mokřejší, na to jsme už zvyklí, prostě to k němu patří,“ okomentoval počasí. To se ale nakonec v sobotu umoudřilo, a tak holínky, které organizátoři avizovali jako nezbytnost, nebyly nakonec téměř potřeba.

Už v deset hodin neměl na stánku ani jeden koš Martin Dunovský. „Mám už jen velké koše, ty malé, nákupní, jsou pryč,“ potvrdil k zájmu návštěvníků. Podobně na tom byli i další prodejci.

„Jsme tu poprvé, ale rozhodně se nám tu líbí a jezdit sem budeme i nadále,“ uvedla Lenka Pražáková z Prachatic. I její nákupní koš rozhodně nezůstal prázdný. „Vybral jsem si tu i já,“ potvrdil její přítel Radek Toman.

Že mají trhy v Chlumanech výbornou atmosféru, potvrzovali i samotní prodejci. „Rozhodně je to tu rodinné a líbí se mi tady,“ uvedla prodejkyně Ivana Rajniaková z Vimperka.

„Prodejce, kteří u nás postaví stánek, si vybíráme. Chceme, aby to byl i nadále trh, který nabízí hlavně řemeslné produkty a domácí výrobu,“ vysvětlila k atmosféře trhů Ivana Vlková, starostka Chluman.