V polovině září zrušili prachatičtí zastupitelé vyhlášku, která určovala způsob parkování v centru města, která platila od roku 1998. Nově musí podle Luboše Kvasničky, vedoucího odboru komunálních služeb a dopravy MěÚ Prachatice, stání aut upravovat Nařízení města Prachatice.

KreBul Prachatice. Ilustrační foto: Deník/Leona Fröhlichová
KreBul míří vzhůru

Ceny za místo:
- Rezidenti zaplatí za roční kartu 1 200 korun.
- Podnikatelé v centru zaplatí za místo 5 000 korun ročně.
- Osvobozeni od poplatků jsou držitelé karty ZTP/P.
- Nařízení platí od 1. prosince.

„V centru se proto změní dopravní značení. Začneme vydávat nové parkovací karty,“ vysvětlil tehdy zastupitelům Luboš Kvasnička. Úprava na sebe nenechala dlouho čekat. Od prosince město vymezí takzvané modré zóny pro rezidenty, tedy lidi s trvalým pobytem a vlastníky nemovitostí, a zelené zóny pro podnikatele. Prachatičtí radní nařízení schválili před pár dny. Lidé s trvalým pobytem v centru města si za stání bez nároku na místo před svým domem zaplatí nově 1200 korun za rok. Podnikatelé zaplatí stejně jako dosud, pět tisíc korun. Cena za hodinu stání na místech s parkovacím automatem bude stejná.

Při opravách na zámku musí jeho vedení řešit také nešťastné zásahy z minulosti.
Dřevomorka přišla o výtah mezi patry

Zákaz parkování zůstává v ulici Křišťanova a podle nařízení nově nepůjde zaparkovat také v ulicích Horní, Poštovní a Věžní.

Na další otázky k parkování v centru odpoví Martin Malý, starosta Prachatic, v Deníku ve středu 30. října.