Kromě nespokojenosti s postupem policie a strážníků v samém začátku vyšetřování  byly hodně rozčarované z přístupu radnice k bezpečnostní otázce ve městě. Snaha o zlepšení je přinutila k větší osobní angažovanosti, a přestože nebývá dnes tak časté, že by kromě politiků šel někdo z lidí se svou kůží na trh, ani jedna z mladých žen nezaváhala a pustily se do shánění podpisů pod petici Za bezpečné město. Zorganizovaly i společné setkání lidí s vedením města a policie a častěji se začaly zajímat i o veřejné dění.

Na poslední společné setkání ale dorazily Iveta a Lenka Preslovy jen se skupinkou Vimperáků. Nebylo divu, že se ani jedna z nich netajila s tím, že čekaly mnohem větší účast. Nejen jejich reakce na neúčast lidí přinášíme v krátkém rozhovoru.

Jste spokojeny s účastí?
Lenka: Nevím, jestli je bezpečnost ve městě tíží nebo ne, ale doufám, že se nestane nic zlého.
Iveta: Myslela jsem si, že vzhledem k podpisům pod peticí bude účast větší. Možná si řekli, že se stejně nic nového nedozvědí.

Vy sama jste se něco nového dnes dozvěděla?
Lenka: Vzhledem k tomu, že s vrchním strážníkem poslední dobou jednám prakticky každý týden, pro mne to, co tu říkal, až takové novinky nebyly. Ale myslím si, že pro ty, kteří takové informace nemají, to nové věci byly.

Kde vidíte největší posun v práci městské policie od října?
Lenka: Myslím si, že k pokroku došlo. Schválilo se navýšení rozpočtu pro městskou policii a jak vidno, radnice se snaží problém s bezpečností ve městě řešit.
Iveta: Největší posun vnímám v rozpisu služeb. Konečně nebudou tak přepracovaní a doufám, že jsou nám za to tak trochu i vděční, že se něco změnilo. Velký posun vidím v komunikaci mezi městem, občany a městskou policií, ale s ohledem na navýšení rozpočtu a nové strážníky teprve uvidíme, že se něco změní. Alespoň tomu věřím.
Lenka: Musím říct, že jsem ani nečekala, co všechno se podaří, protože zpočátku reakce vedení města a zastupitelů nebyla moc dobrá. Ale asi zjistili, že do toho půjdeme tvrdě a jak jsem i od někoho slyšela, mají z nás respekt, takže jsem spokojená a doufám, že neusnou na vavřínech. Ale my je určitě nenecháme.

Jsou od října strážníci víc vidět v ulicích?
Iveta: Myslím si, že ano. Už jsem ale říkala vrchnímu strážníkovi, že když mne uvidí na kameře, tak vylezou ven, protože ze mne mají respekt (smích). Víc vidět v ulicích jsou a ani jsem od nikoho neslyšela na ně žádné stížnosti, navíc mají nové uniformy, takže vidět jsou.
Takže už nemáte ten pocit, že se vás snaží jen uchlácholit, jak jste naznačovaly ještě před měsícem?
Lenka: To se týkalo detašovaného pracoviště U Sloupů. Myslím si, že si pohlídáme, aby to tak nebylo.

Dokážete si představit, že byste do stejné iniciativy šla znovu, kdyby bylo desátého září, tedy den před inkriminovaným incidentem?
Lenka: Pořád tvrdím, že bezpečnost je to nejdůležitější ve městě, co můžeme pro naše děti a pro všechny obyvatele dělat, takže já bych do toho určitě šla znovu. Jen chci říct, že u mne to navýšením rozpočtu pro městskou policii nekončí, budu pokračovat dál.
Iveta: Absolutně určitě. Vůbec o tom nepochybuji.

Jak se vám za posledního půl roku změnil život?
Iveta: Změnil se mi tak, že každý měsíc mám jedno pondělí co dělat, protože chodím na zastupitelstvo. Lidi mne poznávají víc a občas se mi i svěřují s problémy, které jsou. A i já se začínám víc zajímat o dění ve městě, začíná mne to víc zajímat, což před tím nebylo.
Lenka: Těch posledních šest měsíců bylo opravdu trochu hektických. Byla to spousta práce, ale je to i běh na dlouhou trať a myslím si, že nikdo z nás nečekal, že se to vyřeší hned.

V poslední době se pravidelně účastníte jednání zastupitelů. Je to pro vás víc nuda, nebo spíše možnost získat zkušenosti a zjistit, že komunální politika není jen o setkání s lidmi, ale hlavně o práci pro lidi?
Lenka: Rozhodně je to zajímavé, protože se člověk dozví spoustu informací, které před tím nevěděl. Mohu sama za sebe říct, že se vynasnažím na zastupitelstva chodit dál.
Iveta: Na druhou stranu by člověk měl mít alespoň základní povědomí o tom, co se ve městě děje, a ne jen vykřikovat.

Jak si vysvětlujete nezájem veřejnosti, když v říjnu byli lidé hodně nabuzení a po dvou měsících se jich tu sejde hrstka?
Lenka: Těžko říct, ale podle mne velkou roli hraje docela velký časový odstup, že emoce a zájem lidí mezitím opadl, a jak říkám, doufám, že se nikomu dalšímu nic zlého nestane. Určitě budeme dál spolupracovat s městkou policií, s radnicí a dál se o celou situaci zajímat.

Jak vnímáte fakt, že pod vlivem vaší iniciativy dostala městská policie navýšený rozpočet?
Iveta: Nevím, jestli to byla jenom naše zásluha. Ale samozřejmě mne to potěšilo, i když se to netýká jen nás, ale všech občanů města.