Zcela unikátní kamenku obřích rozměrů v nejbližších dnech koupí město Prachatice od soukromého majitele objektu v Horní ulici čp. 174. Podle slov starosty Martina Malého jde totiž o jedinečný kousek vytvořený z jednoho kusu kamene dioritu, který se těžil v okolí Prachatic na Libíně nebo poblíž Ktiše. „Navíc podle odhadů odborníka pochází ze 16. století," upřesnil starosta.


Současní majitelé objektu našli kamenku ve sklepě domu. Podle jednoho z nich Michala Pilouška st. sice původně plánovali, že jí v domě ponechají, ale nakonec zjistili, že tak obří kamennou nádobu nejsou schopni nikam umístit. „Pro nás to byl neřešitelný problém. Následně se ozvali z Českého Krumlova, že jí odkoupí. My jsme ji ale napřed nabídli našemu městu," popsal Michal Piloušek. Majitelé proto nechali vypracovat znalecký posudek, aby se vůbec zjistili, jakou cenu taková kamenka vlastně má.


Posudek vypracoval soudní znalec v oboru ekonomiky výtvarného umění Václav Kuneš z Prachatic. Ten je unikátním dílem zcela nadšen. „Je to jedinečná záležitost jak z pohledu velikosti, tak řemeslného zpracování. S takovou velikostí jsem se doposud nesetkal, i přesto, že koryt a kamenek je v okolí bezpočet," vysvětlil Václav Kuneš s tím, že kamen pochází z lomu v Miletínkách u Ktiše. Rozhodně se pak přiklání k názoru prachatických radních, že takový unikát je vhodné umístit v Prachaticích už jen z toho důvodu, že jde o kamen přímo z regionu. „Pokud by jí Prachatice nekoupili, okamžitě po ní sáhnou z Českého Krumlova," podotkl.


Prachatický starosta Martin Malý zároveň řekl, že kamenku chce město umístit do areálu na Parkáně. „Podle mého jde z hlediska přístupu veřejnosti o nejideálnější místo. Zároveň zajistíme stálý přítok vody," uvedl starosta.


Rozhodnutí radních kvituje také Václav Kuneš. Zdůraznil, že kamenka byla původně určena jako nádrž na vodu, o čemž svědčí i odtok, a tak záměr města je zcela v souladu s původním účelem využití. Vybrané místo poblíž kostela sv. Jakuba je podle jeho slov naprosto vhodné. „Navíc socha klečící dívky s holubicí v areálu na Parkáně je z dioritu. Vytvořil ji sochař Jan Fišar a do Parkánu byla umístěna v roce 1962," řekl s tím, že k určení místo vytěžení kamene na sochu by si vyžádalo chemický rozbor. Jisté je ale to, že jde o kámen z regionu.


Majitelé kamenku městu nabídli za 150 tisíc korun, i přesto, že odhad znalce je o sto tisíc vyšší. Prachatičtí radní nákup odsouhlasili v pondělí. Teď musí vyřešit její dočasné umístění. „Usazení do Parkánu a zajištění stálého přítoku vody do kamenky bude v návrhu rozpočtu pro příští rok," zkonstatoval Martin Malý.