Nápad, zapojit v soutěži s názvem Rodinné zlato aneb Jídlo, při kterém se u nás doma dělají všem boule za ušima do vaření čtenáře Deníku z Prachaticka, se zrodil v hlavě vedoucího učitele odborného výcviku oboru kuchař – číšník Antonína Olaha. Ale zapojit chceme nejen čtenáře, ale také žáky Střední školy a Základní školy ve Vimperku. „Hlavní záměr je ale získat osvědčené rodinné recepty z Prachaticka, kterými se starousedlíci chtějí pochlubit. A zároveň zjistit, jestli ten či onen recept má také svůj vlastní příběh,“ popsal Antonín Olah. Upřesnil, že soutěžící mají připsat, od koho recept pochází, zda přiláká ke stolu vždy nové strávníky nebo naopak někoho odradil. „Možná právě u pojídání jídla podle rodinného receptu přišla žádost o ruku nebo byl záchranou při nějaké nešťastné události. Možná nad jídlem smekla klobouk i do té doby nekompromisní tchyně,“ vyzval k napsání příběhu Antonín Olah.

PRAVIDLA SOUTĚŽE

Stačí, když svůj rodinný nebo jen oblíbený recept na dobré jídlo dáte na papír a pošlete ho buď do redakce Prachatického deníku nebo do Střední školy a Základní školy, Nerudova ve Vimperku. K dispozici jsou dvě mailové adresy, a to buď jana.vandlickova@denik.cz, nebo olah@stredni-skola.eu. Do předmětu zprávy napište heslo: Rodinné zlato. Své recepty můžete poslat také poštou na adresu Prachatický deník, Vodňanská 375, 383 01 Prachatice nebo Střední škola a ZŠ Vimperk, Kasárenská 1144, 383 01 Prachatice, na obálku napište heslo: Rodinné zlato.

VÝBĚR RECEPTŮ

Předem stanovená komise každých čtrnáct dní vyhodnotí nejlepší rodinné recepty s příběhem a žáci SŠ a ZŠ Vimperk z oboru kuchař podle receptu uvaří oběd ve školní restauraci sv. Rafael ve Vimperku. „Oběd se bude podávat v duchu moderní gastronomie,“ uvedl Antonín Olah. Uvařené recepty budou zároveň vycházet v Prachatickém deníku, a to i s fotografiemi pokrmů.

Celkové hodnocení se pak všichni účastníci soutěže dozvědí v únoru. Přesně to bude 2. února, kdy budou na pracovišti SŠ a ZŠ v Prachaticích dny otevřených dveří. „Právě pro tento den naši žáci uvaří tři vítězné receptury k veřejné ochutnávce,“ řekl Antonín Olah. Recepty ohodnotí strávníci, a majitel toho nejchutnějšího bude odměněn.