Asi každý zná slovo lýkožrout přinejmenším zčásti přes vyjmenovaná slova, mnozí se s ním potkali v diktátech. Ale možná málokdo nenápadného škůdce viděl na fotografii nebo přímo na vlastní oči. Změnit to může návštěva hlubockého zámku Ohrada, kde sídlí pobočka Národního zemědělského muzea.

Kůrovcovou kalamitu na Dačicku řešila hejtmanka Ivana Stráská se starostou města Karlem Macků.
Dačice řeší kůrovce. Poslední smrk padl

Lýkožrout smrkový, který je v posledních letech pohromou pro české lesy, se stal tématem výstavy, jež seznamuje s lesními kalamitami v historii i současnosti. Na příběhu tří generací lesníků seznamuje muzeum návštěvníky s kalamitami, způsobenými kůrovcem, které postihly naše lesy. Návštěvníci ji mají možnost zhlédnout do 31. října.

Kornatec velký.
Po kůrovci na Šumavě ožil i piškot

V současné době čelí čeští lesníci rozsáhlé apokalypse v našich lesích. Sucho oslabilo porosty hospodářských lesů a smrkové porosty jsou decimovány lýkožroutem smrkovým a dalšími druhy kůrovců. Lýkožrout smrkový je v současné době nejnebezpečnějším škůdcem našich lesů. Výstava je zajímavá nejen ukázkami muzejních sbírkových předmětů, které se vztahují k biologii a metodám boje s tímto škůdcem, ale také vypráví příběh současnosti i minulosti kůrovcových lesních kalamit na pozadí tří lesnických generací. Zpracovaný přehled historických kalamit, ukázky z odborné literatury a dobové fotografie poučí návštěvníky o dlouhodobém boji lesníků o zdravé hospodářské lesy. „Chceme ukázat kůrovce jako velmi invazivního škůdce lesa, k němuž je nutné přistupovat jako k nemoci, která ohrožuje samotnou podstatu života lesa,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Podle vědců z Jihočeské univerzity i Akademie věd ČR se lesy na Šumavě poté, co je zničil kůrovec, obnovují velmi dobře.
Jihočeský kraj pod palbou kritiky

Na výstavě je použit jeden celý strom napadený lýkožroutem smrkovým, a tak je zde možné objevovat škodlivé působení tohoto brouka pod kůrou smrku. „Je důležité, aby lidé znali nejen současné titulky z médií o kůrovcové kalamitě nebo naivní představy obránců bezzásahovosti, ale také práci lesníků v době rozsáhlé kalamity, která ohrožuje podstatu našich lesů. Poučeni naší výstavou snad pochopí, proč musíme co nejdříve obnovit naše hospodářské lesy. Neboť, jak zní podtitul naší výstavy, jedině zásah proti epidemii je účinný,“ zdůrazňuje autor výstavy, lesník Václav Kinský.

K výstavě je připraven lektorský vzdělávací a výukový program pro školní kolektivy, na kterém děti mohou objevit kus poznání o kůrovci i boji lesníků s tímto škůdcem. Výstava v Národním zemědělském muzeu na Ohradě nenechá návštěvníka klidným a třeba i inspiruje k účasti na obnově našich lesů, postižených nebývalou pohromou.

Dobrovolní hasiči pomohou obcím v boji proti kůrovcové kalamitě v jižních Čechách novou výsadbou stromků. Záměr ohlásila na zahájení výstavy Země živitelka oznámila hejtmanka kraje Ivana Stráská. Podle Jihočeského kraje je to jeden ze způsobů, jak přispět
Hasiči proti suchu a kůrovci

"Výstava je věnována práci předchozích lesnických generací, se zvláštní připomínkou odborné činnosti prof. RNDr. Ing. Antonína Pfeffera, DrSc., vynikajícího českého entomologa, lesníka a spisovatele," dodává Jitka Taussiková, tisková mluvčí pražského Národního zemědělského muzea.