Zabezpečení budov škol skloňují po tragické události ve Žďáru nad Sázavou nejen ředitelé jednotlivých škol, ale také rodiče.

Ředitelé škol na Prachaticku se shodli na tom, že sebelepší zabezpečení nepomůže takovým případům zabránit. „Takové případy ovšem můžeme každopádně eliminovat. I když škola, kde se událost odehrála, zabezpečení měla,“ podotkl Jan Heřta, ředitel Gymnázia a SOŠ ekonomické ve Vimperku.

Zároveň potvrdil, že vimperské gymnázium je zabezpečené už několik let a studenti se do budovy dostanou prostřednictvím čipu. „Vchody do budovy jsou uzavřené, cizí člověk by se k nám dostat neměl,“ vysvětlil Jan Heřta. Přiznal, že zabránit takovému útočníkovi ve vstupu nelze, neboť se může vmísit do davu dětí. „Nebezpečí může hrozit, ale udělali jsme vše pro to, abychom ho minimalizovali,“ zdůraznil. Po události začal ještě více zvažovat také umístění kamer.

Dosud žádné zabezpečení nemá Základní škola ve Vodňanské ulici v Prachaticích. Ředitelka Petra Sandanyová včera Prachatickému deníku potvrdila, že na zabezpečení budovy pracuje 
a systém bude funkční od 
1. listopadu. „Vchody zabezpečíme a děti se do školy dostanou přes čipy, které již používají ve školní jídelně,“ popsala. Na zabezpečení školy Petra Sandanyová pracuje od prázdnin. Pokud k němu bude i kamerový systém, vyjde na zhruba 150 tisíc.