Objekt obecního úřadu, ve kterém jsou i byty a sídlí zde také pošta, má tak hluboké základy, že do okopu kolem domu se bez problémů skryje stojící člověk. A důvod? Budova postavená v době totality měla skýtat v podsklepeném prostoru ochranu jako kryt.

Jenomže dnes je tenhle záměr spíš pro zlost. To potvrdil i starosta Stožce Martin Černý. „To, co nacházíme, je hrozné. Rozhodli jsme se pro opravu, protože celé sklepy byly neustále mokré a zaplavované, takže byly plné plísně," okomentoval stručně stav sklepních prostor, které zabírají více než polovinu místa pod objektem.

Snaha něco s tím dělat nestačí. Proto obec zažádala o dotaci z fondu životního prostředí. „A ta nám naštěstí vyšla," dodal starosta. V tuto chvíli už je hotova izolace spodní stavby a základů, drenáže a izolace konstrukčních prvků. „Čeká nás kompletní zateplení, výměna všech oken a dveří, kompletní výměna celé tepelné soustavy včetně zdroje," shrnul Martin Černý, co vše bude ještě třeba udělat.

Doteď budovu vytápěla uhelná kotelna, nově zajistí vytápění tepelné čerpadlo vzduch – voda. Kromě toho, že se jedná o podstatně ekologičtější zdroj, má změna i finanční důvody. „Za rok jsme na vytápění spálili neskutečných skoro tři sta metráků hnědého uhlí, což bylo už naprosto neúnosné. Při zateplení se počítá i se střechou krovy a podkrovím, abychom na vytápění ušetřili a teplo neutíkalo, jak se říká, pánu Bohu do oken," doplnil stožecký starosta.

Dotaci získala obec z fondu životního prostředí na snížení energetických ztrát veřejných budov. „Začít jsme měli už prvního srpna. Bohužel, administrace projektu se odkládala kvůli úřadování na státním fondu, takže nástup firmy se zpozdil zhruba o měsíc a teď čekáme větší komplikace s ohledem na počasí. Ale snad to dobře dopadne a stihneme to včas. Dokončení je plánované do konce října," říká starosta a věří, že se to stihne.

Výkop okolo budovy je pořádný, i kdyby tam najednou dělala četa vojáků, na první pohled byste si ji ani nevšimli. „Budova je podsklepená z víc než poloviny. Bylo to budované za totality, takže to podsklepení mělo sloužit současně i jako kryt," dodává starosta Martin Černý. A podle jeho dalších slov hluboko založená budova není to jediné, s čím se musí při rekonstrukci potýkat.

Při stavbě si totiž nejspíše nikdo moc nelámal hlavu s místem, kde dům stojí. „Když jsme stavbu odkryli, našli jsme přibližně půl coulovou hadici možná i větší, ze které neustále vytéká voda z údajně zasypané historické studny. A to všechno šlo do základů budovy, protože drenáž nebyla žádná a izolace dávno nefungovala. To byl důvod, proč byly sklepy pořád vytopené a vlhké. Snad teď bude po problémech," doufá starosta Stožce Martin Černý.