Skalický masopust organizuje Maškarní sdružení Skalice, Třebiště a Rybovy Lhoty, většinou se jedná o místní dobrovolné hasiče a další nadšence. Amatérští umělci se inspirují aktuálními tématy, v jejich představeních není nikdy nouze o humor a nadsázku.

Letos se pořadatelé vrátili v historii a rozhodli se znovuotevřít slavný podnik z 90. let, Discoland Sylvia. Na pozvání kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka přijely osobnosti jako prezident Miloš Zeman, exprezident Václav Klaus či zpěvačka Lucie Bílá, nechyběla u toho televize Znova s moderátorkou Bětkou Bjetkou a kamerou.

Magický masopust 22. 2. 2020 aneb nejsme žádné dvojky – to bylo motto již 48. ročníku tradičních maškar ve Skalici a okolí.
Skalický masopust se vrací na scénu. Zavzpomínejte na ten magický

Diváci mohli nahlédnout do poscovidového fungování úřadu práce, zákulisí očkovacího centra a dalších zařízení. Děti i dospělé bavily pohádkové postavy, velký úspěch mělo Ledové království, Karkulka i pohádka O zlaté rybce.

Funkci ředitele maškarního sdružení od roku 2014 zastává Martin Brt z Rybovy Lhoty, který přiblížil, čím byl letošní 49. ročník specifický. „Oficiálně jsme měli roční přestávku kvůli pandemii koronaviru. Neoficiálně jsme loni z recese okruh udělali, ale šlo spíš o spontánní akci, která nebyla určena široké veřejnosti,“ zmínil.

Přípravy už od ledna

Letos se mohli naplno pustit do organizace, odpustili si akorát večerní zábavu. „Přípravy jsme zahájili už v lednu, neudělali jsme jen ples, protože jsme nevěděli, jaká budou platná opatření. V hospodě U Rumcajse se ale určitě sejdeme a posedíme,“ uvedl Brt v masce Ivana Jonáka.

Je doba masopustů. Podívejte se, jak se před třemi lety uměli bavit v Myslkovicích.
OBRAZEM: Je doba masopustů. Podívejte se, jak se uměli bavit v Myslkovicích

Každoročně vylepšují kostýmy i pojízdné občerstvení. „Obnovili jsme cedule, v minulých letech se nám podařilo vybudovat skládací zázemí pro zásobovací vozy, díky tomu je montáž hotová za pár minut,“ popsal ředitel Skalického masopustu.

Jen pro ten dnešní den

Růžový Cadillac V12 turbo, kterým král Discolandu Sylvia přijel, vznikl speciálně pro tento den. „Jde o vrak automobilu, na který jsme vytvořili nástavbu. Vznikl speciálně pro naši scénku, pojede letos a uvidíme, co s ním bude příští rok,“ smál se Brt.

Šestý ročník masopustu v Košicích u Tábora se opět povedl. Průvod obcí prošel v sobotu 12. února 2022.
Jihočeské Košice pošesté ovládly maškary, přijely i známé osobnosti

Přípravě své scénky věnovali hodně času. „Troufám si říct, že tak měsíc jsme se scházeli vždy po večerech, od 6 do 22 hodin, kostýmy i kulisy nám daly dost zabrat,“ popsal ředitel maškar.

Jak zvládají nepřízeň počasí? „Stačí teplé oblečení, grog a vydržíme do rána,“ prozradil Martin Brt.

Z historie Maškarního sdružení
Tradice skalického masopustu pokračuje vždy v sobotu, předcházející masopustnímu úterý. Před maškarním průvodem si pořadatelé promítají filmový dokument minulého ročníku v hospodě U Rumcajse, která je jejich základnou. Dva až tři dny před průvodem se koná zabijačka a výroba specialit, příprava ingrediencí na tradiční skalickou cmundu a další. V roce 2010 porazili na masopustní speciality tři prasata. V tomto roce se poprvé výroba zadala řeznickému mistru z Dobřejovic. Každoročně se vyrábí přibližně 800 kusů jitrnic, 500 kusů jelit a 70 až 80 tlačenek. Dobrovolníci oškrábají kolem 150 kilogramů brambor na skalickou cmundu. Mezi další neodmyslitelné speciality patří koňský salám.