Tepelné hospodářství sice od dubna zlevní cenu tepla za GJ o 45 korun včetně DPH, ale do výsledné ceny teplé vody se to nemusí vůbec projevit. „Snížení ceny tepla by se v soustavě v globálu projevit mělo. Ovšem za předpokladu zachování současné spotřeby teplé vody. Ale jestliže se v některém domu sníží spotřeba vody, pak se pokles ceny nemusí vůbec projevit. Buď lidi odejdou, nebo se nastěhují starší lidé, pak spotřeba spíše klesne, nebo se nastěhuje rodina s malými dětmi, pak to bude naopak," upozornil jednatel tepelného hospodářství Vladislav Zoch.

Faktem ale zůstává, že meziroční pokles spotřeby teplé vody už se na jejích cenách projevil. A to po celých Prachaticích, i když v různé výši. Každopádně při pohledu do ročního vyúčtování dodávek tepla a teplé vody budou nejspíše v některých domácnostech nadšeni méně než v jiných. Zatímco na výměníku, který zásobuje hustě zabydlenou lokalitu, je průměrná cena za kubík teplé vody  365 korun s DPH, stejný kubík v lokalitě s malou spotřebou vychází v průměru na 540 korun.

Není divu, že lidé v lokalitách s vyšší cenou začínají uvažovat o alternativním řešení. Klesající spotřeba totiž nemusí odrážet jen demografické složení obyvatel v určitých částech města a šetření s teplou vodou. „Jsme čtyřčlenná rodina a loňský účet za teplou vodu od tepelného hospodářství už jsem prostě nerozdýchal. Sice jsem musel koupit bojler a o něco se zvýšila elektřina, ale teď platím jen to, co opravdu spotřebujeme," přiznal obyvatel z bytovky Na Sadech. A není jediný.