Domluvit se s kamarády, vzít míč a jít si zahrát na oplocené sportoviště není ve městech vcelku žádný problém. Podstatně horší podmínky mívají děti i dospělí z přilehlých osad. Platí to i pro Lipku u Vimperku.


I když tady by to mělo platit už jen několik měsíců. Vimperští zastupitelé vyslyšeli letité žádosti osadníků z Lipky a schválili vybudovat bezúdržbové sportoviště přímo v osadě. Stavba hřiště se na Lipce oddalovala roky, chyběl vhodný pozemek a peníze bylo třeba dát vždy na něco důležitějšího. Oba hlavní důvody ale pominuly. Jak uvedla starostka Vimperku Jaroslava Martanová, městu se podařilo dohodnout se soukromým vlastníkem vhodného pozemku na dvacetiletém pronájmu za korunu ročně. „A našly se i potřebné prostředky. Výběrovými řízeními na budování kanalizací z Vodníku a pod zámkem jsme vysoutěžili nižší ceny, takže máme k dispozici potřebné zhruba dva miliony korun," doplnila starostka.


Fakt, že si osadníci z Lipky sportoviště zaslouží, podpořila při jednání zastupitelů starostka hned několika argumenty. „V Lipce je poměrně dost dětí, jsou tu aktivní dospělí. Ve srovnání s ostatními osadami na Lipce není pro volný čas dětí nic, v Hrabicích i Bořanovicích alespoň nějaké plochy jsou, ale v Lipce není nic," podotkla.


I podle předsedkyně osadního výboru Blanky Kramářové je bezpečné sportoviště důležité. „Vidíme děti, že si hrají fotbal na silnici, a to rozhodně není dobře, až se tam něco stane, bude pozdě hřiště řešit," zdůraznila s tím, že sportoviště nebude ale využíváno jen dětmi. „Je tam spousta lidí, kteří chtějí sportovat a bavit se, ale nemají kde. Sice nám někteří osadníci poskytují své pozemky na pořádání dětských dnů a dalších akcí pro děti, ale není to ono," dodala.


Vimperští už mají hotový projekt, takže zahájení stavby sportoviště v Lipce bude už jen otázka času. Takže k oslavě, byť jen schválení zastupitelů hřiště postavit, měli Lipečtí důvod. A jak potvrdila Blanka Kramářová, stalo se tak ještě týž večer, co zastupitelé pro záměr zvedli ruce. „Oslavili jsme to docela důkladně," říká předsedkyně osadního výboru. A není divu, o vybudování hřiště usilují osadníci z Lipky dobře šest let. „Pro ty úplně nejmenší v osadě je několik herních prvků a zatím stačí. Navíc většina lidí tu má u domů pro děti také nějaké menší pískoviště a skluzavku, takže s tím problém není. Mnohem víc nás trápilo, že tu není nic pro ty starší děti, které si chtějí zahrát s míčem," uvedla Blanka Kramářová.


Přitom o sportovní vyžití je zájem i u dospělých z Lipky. „Většina aktivních tatínků musí jezdit zatím do Borových Lad, protože tady hřiště nemáme. Věříme, že když už je to schválené, tak tu hřiště bude a povede se ještě víc stmelit i lidi na Lipce," doufá předsedkyně osadního výboru Lipka.


Přestože sportoviště je zatím jen na papíře, Lipečtí už plánují další vylepšení v podobě nějakého přístřešku. „To stoprocentně, už jsme se o tom bavili i při té naší menší oslavě po jednání zastupitelů. Nebylo by vůbec od věci, až se bude hřiště stavět, domluvit se na možnosti ponechat jednu stranu hřiště neoplocenou nebo tam udělat další branku. Do budoucna bychom si třeba nějaký altán udělali svépomocí sami," naznačila Blanka Kramářová.