Většina bytů na Skalce je v současné době obsazená. Starosta Martin Malý tvrdí, že město nepociťuje vyšší poptávku po sociálních bytů. Dotace na rekonstrukci bývalé prodejny na další tři byty je pro město ovšem výhodná, a tak jí Prachatičtí chtějí využít. „O byty je zájem, evidujeme stále několik žádostí, ale při přidělení bytů upřednostňujeme žadatele z Prachatic," vysvětlil. Připustil, že například v posledním roce mělo město na Skalce k dispozici průměrně dva volné byty.


Pokud dotace nezíská letos, projekt město na čas odloží a vyčká na další a na budování bytů dojde třeba až v příštím roce.


Dotace na změnu prodejny na tři byty nemá vliv na plánované zateplení a výměny oken v celém objektu. O tuhle dotaci Prachatičtí požádali už v loňském roce a byli úspěšní. Podle projektu byly odhadované náklady na bezmála 19 milionů korun a město následně požádalo o dotaci ve výši 6,5 milionu korun z dotačního programu ministerstva životního prostředí. „Dotaci jsme získali, ovšem bude o něco pokrácena, neboť se nám podařilo výběrovým řízením cenu snížit," vysvětil Martin Malý. Souhlas s jejím přijetím odsouhlasili radní teprve začátkem tohoto týdne.


„Ponížení dotace není nijak dramatické. Celková částka dotace je tak 5,7 milionu korun," uvedl starosta. Celkem však zateplení fasády a výměna oken v celém objektu DPS Skalka vyjde na přibližně 17 milionů korun. Opravu fasády na Skalce zastupitelé zohlednili už při schvalování rozpočtu na letošní rok, a tak je v něm připraveno 10,3 milionu korun. „Počítali jsme i s tím, že vysoutěžíme nižší cenu, a tak peníze v rozpočtu stačí," vysvětlil Martin Malý.