Díky nim se mohou méně pohybliví starší občané dostat do podmanivých míst jedinečné krajiny a divoké přírody Šumavy, kam se nedá, a v některých případech ani nesmí, zajet autem. Plzeňské ČSAD již začalo přijímat rezervace. Jezdit se bude třikrát do týdne, letos se pojede celkem 46 termínů, tedy o 10 více než loni. Jedenadvacet termínů během jarní části, dalších 25 termínů pak na podzim. Lidé se na oblíbené zájezdy ale musí registrovat předem u ČSAD Plzeň.

„O Dostupnou Šumavu je každý rok obrovský zájem. Pro letošní ročník jsme přichystali několik novinek, jednou z nich je opět rozšířený počet nástupních míst v Plzeňském i Jihočeském kraji. Již probíhá příjem rezervací pro jarní část programu. Jízdenky je nově možné koupit v předprodeji prostřednictvím kamenných kanceláří AMSBus nebo na e-shopu,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

Zámek Vimperk.
Vimperský zámek ze zimního spánku probouzí miliony korun, začínají další opravy

Autobusové zájezdy do malebných zákoutí přírody Národního parku Šumava budou probíhat mimo hlavní turistickou sezónu. Jarní část začne 16. května a potrvá do 29. června, podzimní část pak znovu od 5. září do 31. října.

Speciálně vypravované autobusy pojedou vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Účastníci celodenních výletů navštíví například informační středisko Rokyta, geologickou expozici a geobod, vrchovištní rašeliniště Tříjezerní slať, rozhlednu na Poledníku, Luzenské údolí a hájenku v Březníku, Kvildu, Bučinu, Národní park Bavorský les, zaniklou vesnici Knížecí pláně, největší rašelinové jezírko Chalupskou slať nebo Jezerní slať.

V úterý a ve čtvrtek je možné zahájit zájezd v Plzni, Přešticích, Klatovech, Kolinci či Sušici. Ve středu pak v Nepomuku, Horažďovicích, Strakonicích, Vimperku nebo nově ve Volyni. Cena zájezdu činí 490 až 580 Kč za osobu v závislosti na nástupním místě. Cena zahrnuje dopravu a odborného průvodce šumavským prostředím. Kapacita je omezena, v autobuse je 33 míst.

Ulici 1. máje a park ve Vimperku spojí nová stezka.
Stezka spojí vimperskou "májovku" a park, tam bude i pódium

Celodenní výlety jsou zajišťovány moderními klimatizovanými autobusy. V případě poptávky ze strany cestujících na přepravu elektrického vozíku, nasadí ČSAD autobusy Plzeň nízkopodlažní autobus s potřebnou kapacitou.

Předprodej jízdenek nově probíhá prostřednictvím kamenných kanceláří AMSBus na pokladnách Centrálního autobusového nádraží v Plzni, v turistickém centru v Sušici nebo třeba na autobusovém nádraží ve Vimperku nebo přes internet v e-shopu AMSbusu.