Neobvyklý zájem a následnou vlnu podpory vyvolalo pondělní zřejmě poslední jednání současných zastupitelů k dalšímu osudu Dětského centra Šumavous.


Otázku další existence centra otevřel zastupitel Petr Bednarčík, který se přimlouval za větší vstřícnost k centru, které pořádá pravidelné akce pro děti. „Jsme shovívaví i k jiným dlužníkům, kteří dluží větší částky a pan Hujda, byť má v současnosti problémy s placením, se nikdy tohoto závazku vůči městu nezříkal," vyzval zastupitel. „Pokud skutečně zrušíme akce u Šumavouse, zrušíme tím lesní školku, ač na druhé straně některým jiným neziskovým organizacím sypeme do kapsy, aniž by měly takové výsledky práce s dětmi či jinými cílovými skupinami, jako má Šumavous," upozornil.


Centrum totiž k další činnosti využívá pozemky města, které sice měla ještě v loňském roce pronajaty společnost Palestra zastupovaná v té době Jiřím Hujdou, nicméně s ohledem na to, že za jejich užívání městu neplatila, dostala výpověď, která nabyla právní moci 18. října 2013. Následnou kontrolou bylo zjištěno, že se na předmětných pozemcích nachází řada staveb opět bez souhlasu města. V té době požádal Jiří Hujda město o pronájem těchto pozemků, ovšem již za jinou společnost. „Této žádosti nebylo možno vyhovět, protože pozemek nebyl městu předán společností Palestra s.r.o., tudíž ho nebylo možno pronajímat dalšímu zájemci. Navíc městu není známo, kdo je vlastníkem těchto převážně dřevěných staveb, a zda jsou vůbec legálně postaveny," uvedl vedoucí odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martin Kalous s tím, že týž člověk zastupoval jak společnost, která městu dlužila za nájemné, tak tu, která žádala o nový nájem stejných pozemků.


A protože bylo letos v červenci zjištěno, že pro svou činnost využívá znovu bez souhlasu vlastníka, tedy města, Šumavous další pozemky jako pastvu a výběh pro hospodářská zvířata, z nichž jeden má být od října pronajat k zemědělským účelům, byl na to týž měsíc Jiří Hujda upozorněn a dalším dopisem mu byl stanoven termín k vyklizení neoprávněně využívaných pozemků do 10. září.


Podle zjištění Prachatického deníku se tak ale nestalo. V pondělí totiž nabídl starosta Bohumil Petrášek Jiřímu Hujdovi jednání, na kterém by řešili další postup. Schůzka se má uskutečnit právě dnes. Nabídka učiněná v pondělí starostou obsahuje možnost, aby Jiří Hujda radě města navrhl mimo jiného splátkový kalendář na úhradu dluhu kolem čtyřiceti tisíc korun, který má vůči městu. „Podejte si žádost o výpůjčku pozemků nebo o pronájem pozemků na provozování vašich aktivit," nabídl starosta.


Zastupitelé v diskusi postupně vyjádřili jednoznačnou podporu činnosti centra Šumavous zaměřeného na děti, nicméně se nakonec tentokrát vzácně shodli i na tom, že byť je účel sebevíc chvályhodný, není možné, aby centrum současně porušovalo stanovená pravidla. A k nim souhlas vlastníka pozemků s jejich využíváním jednoznačně patří. „Souhlasím se starostou zejména v tom, že řešení je ve výpůjčce pozemků. Jsou tu případy, že jsou ve městě vypůjčovány prostory za korunu různým aktivitám, asi bohulibým. Pan starosta vám určitě vyjde vstříc. A od věci není ani jeho další návrh, abyste požádal zastupitelstvo města o prominutí dluhu," navrhl Jiřímu Hujdovi další možnost zastupitel Pavel Dvořák.


Jiří Hujda se při pondělním jednání hájil tím, že zemědělská zvířata nejsou na pozemcích kolem Šumavouse za účelem hospodaření, ale proto, že centrum je určeno pro děti. Navíc spásáním ovcemi se podle jeho slov stav pozemků spíše vylepšil. „Deset let si těch pozemků nikdo nevšiml. Roste tam bodláčí, kopřivy, je tam neskutečný binec. Výběh pro kamerunské ovce jsem letos v květnu poprvé posunul o kus dál a teď to tam vypadá super. Lidi už si na zvířata zvykli, jezdí je krmit," řekl Jiří Hujda.


„Taky se jezdíme na zvířata dívat a krmit je. Tady vůbec nejde o to zrušit akce pro děti, ale o to, že jsou nějaké aktivity vyvíjeny na pozemcích města bez jeho vědomí," dodala zastupitelka Věra Vávrová.

Dnes, tedy v pátek 12. září, se uskutečnilo dohodnuté jednání mezi starostou Bohumilem Petráškem, místostarostkou Jaroslavou Martanovou, vedoucím odboru bytového a hospodářského Martinem Kalousem a zástupcem Dětského centra Šumavous Jiřím Hujdou.


Záměrem bylo najít řešení s dalším využíváním pozemků města pro činnost Dětského centra Šumavous.


Podle vyjádření místostarostky Martanové dospěli zúčastnění při jednání k následujícím závěrům:


- Společnost Palestra vrátí městu Vimperk pozemky, které i po uplynutí výpovědní lhůty užívá od listopadu 2013 bez souhlasu města Vimperk.


- Jiří Hujda se zavázal, že sepíše žádost na splátkový kalendář k úhradě dlužného nájemného ve výši zhruba 40 tisíc korun tak, aby dlužná částka byla uhrazena nejpozději do osmnácti měsíců.


- Současně požádá radu města o dodatečný souhlas s umístěním nepovolených staveb na pozemcích města.


- Po dohodě se stavebním úřadem bude řešit nepovolené stavby.


- Jako fyzická osoba požádá o pronájem původně pronajatých městských pozemků, které dosud užíval bez platné nájemní smlouvy, a to za nájemné stanovené na 10 haléřů za metr čtvereční, tedy 1000 korun za hektar a rok.


- Zástupci města byl Jiří Hujda upozorněn, že musí legalizovat chov divočáka v souladu s platným zákonem a současně dát do souladu chov dalších zvířat s platnými veterinárními předpisy a právními normami. Spolu s tím musí oddělit nemocná zvířata do karantény a zamezit k nim přístup veřejnosti.

Otázkou zůstává splnění dalších veterinárních předpisů, které se týkají povinné registrace hospodářských zvířat. Jak pro Prachatický deník uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josaef Duben, mohla by se povinná registrace týkat i zájmového chovu. "Pokud někdo chce podnikat se zvířaty, například takovouto formou, měl by požádat místně příslušnou krajskou veterinární správu o konzultaci, ze které by posléze mohla vplynout nutnost registrace a splnění daných podmínek. Nicméně i zájmově chované ovce a kozy musejí být registrovány," upozornil mluvčí Státní veterinární správy.