Přináší jim to i nemalé finanční náklady. Ukázkovým příkladem může být městys Strážný. Před časem to Deníku potvrdil starosta Strážného Jiří Vacek. Záměr soukromé firmy zřídit v bývalé faře a následně ubytovně prostor, který by sloužil k ubytování nepřizpůsobivých obyvatel, přinese Strážnému ve výsledku omezení investic v příštích letech. Důvodem je rozhodnutí zastupitelů, že objekt od soukromého vlastníka raději vykoupí za částku blížící se třem milionům korun.

„V tuto chvíli jsme ve fázi schvalování potřebných smluv, abychom mohli připravit samotné odkoupení objektu. I když jsme o tom se zastupiteli jednali na pracovních jednáních, oficiálně se bude o odkoupení jednat na řádném zasedání v nejbližších dnech. Je reálné, že bychom se mohli vejít do tří milionů korun," potvrdil Jiří Vacek.

Pro městys to představuje i hledání peněz. „Vše bude záviset na finální ceně, ale už teď musíme zvažovat všechny možnosti. Rozpočet s takovou investicí nepočítal, takže zastupitelé budou muset schválit i systém financování vlastního odkoupení objektu," doplnil starosta Strážného. Pro vedení městyse to znamená zatížení budoucích rozpočtů o splátky. „Samozřejmě se to dotkne rozsahu plánovaných investic, případně rozsahu údržby, ale musíme se s tím popasovat, protože tohle má prioritu," dodal Jiří Vacek.