Předvečer svátku Mikuláše tradičně patří na místním Velkém náměstí čertovskému reji pod vedení Šumavského ochotnického spolku Prachatice. A herci si tentokrát pro děti připravili zbrusu nové vystoupení, které ve chvíli vtáhlo celé publikum do svého děje. Motto večera sice zůstalo S čerty nejsou žerty, pódium bylo plné pekelníků, ale děti se jich ani trochu nebály. Zkrátka tentokrát s čerty žerty byly a všichni, kteří přišli v sobotu večer na náměstí, se výborně bavili. Dobrou náladu přinesli čerti všeho věku a nechyběl ani Lucifer, který musel v pekle dělat pořádek, když některý z čertů začal trochu zlobit.

Ale i když bylo prachatické náměstí jedno velké peklo, všichni se těšili, až přijdou Mikuláš s andělem, kteří tradičně mají připravenu nějakou tu dobrotu. Ti nejprve zkontrolovali, jak je v pekle uklizeno, zda čerti nejsou na děti zlí a pak začali rozdávat výborné perníčky. Nejprve čertům za pěkné vystoupení a pak i dětem. Ale dobroty nebyly úplně zadarmo, děti musely ukázat, že se naučily nějakou básničku či písničku. A děti se na čertovský večer připravily velice dobře, vystoupit chtěl skoro každý, a tak se nakonec recitovalo a zpívalo společně „Já jsem se naučila básničku o Mikulášovi,“ pochlubila se Anička Dvořáková.

Nakonec se s perníčky dostalo úplně na všechny děti. Čert Blekota odstartoval na písničku Jeje, jede mašinka pořádně dlouhého hada pospojovaného ze všech dětí na náměstí, který dojel až k místní kašně, kde Mikuláš, čert a anděl rozdávali sladké perníčky všem, kteří k nim mašinkou přijeli. „Když vidím, jak dlouhý vláček dětí se sem blíží, tak doufám, že nám perníčky vyzbydou na všechny,“ uvedl s úsměvem Miroslav Gros převlečený za čerta.

A že byli také ostatní čerti hodní, potvrdily i děti. „Trochu jsem měla obavy, ale tady jsou čerti hodní a rozdávají s Mikulášem a andělem dárečky,“ usmívala se s perníčkem v ruce Linda Čejková.

Herci ze Šumavského ochotnického spolku Prachatice tedy znovu připravili pro všechny děti skvělý zážitek. A za chvíli aby začali na příští rok vymýšlet zbrusu nový program, kterým by děti potěšili minimálně tak, jako tomu bylo nyní v sobotu.