Zatímco sportovním rybářům by to mohlo pomoci, pro produkční rybáře by tato změna znamenala ztrátu náhrad škod, kteří tito ptáci způsobují. Jejich výše se přitom každoročně pohybuje v řádu desítek milionů korun.

Zatímco produkční rybáři náhrady za škody na svých rybách dostávají, sportovní rybáři nárok na náhradu nemají. Podle současné legislativy je totiž ryba, volně žijící v řece, věcí ničí. S tím ale sportovní rybáři nesouhlasí, zejména ušlechtilé ryby v revírech totiž z velké části pocházejí z umělého odchovu, který rybářský svaz z valné většiny financuje z vlastních zdrojů.

Právě sportovní rybáři by proto vyjmutí kormorána ze seznamu chráněných druhů živočichů uvítali. „Samozřejmě je otázka, co by nastalo po této změně. Rybáři sami odstřel kormoránů většinou nezajistí. Musela by se vyjednat spolupráce s mysliveckými organizacemi a další záležitosti," konstatoval hospodář Místní organizace Českého rybářského svazu Husinec Milan Sucharda, pro něhož  snaha ministerstev znamená jednoznačný posun vpřed v celé otázce kormorána.

Ředitel Školního rybářství Protivín Václav Šrámek současnou situaci příliš komentovat nechtěl. „Zatím bych nerad komentoval něco, co nemá jasný výsledek. Uvidíme, jakým směrem se bude debata vyvíjet," řekl ředitel rybářství, které v našem regionu obhospodařuje desítky rybníků.