Až třicet stupňů pod bodem mrazu naměřili včera ráno v centru obce Kvilda. „Na Slatích klesla teplota ještě níže. Přes den se teploty v obci pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia pod nulou," informoval včera starosta obce Kvilda Václav Vostradovský.

Kolik stupňů naměřili čtenáři Deníku:Blažejovice: minus 22 stupňů Celsia v 7.45 hodin
Zdíkov: minus 16 stupňů Celsia v 7 hodin
Volary: minus 22,6 stupňů Celsia při rozednění
Prachatice: minus 17 stupňů Celsia v 7.31 hodin
Masákova Lhota: minus 19 stupňů Celsia v 7 hodin
Kvilda: minus 30 stupňů Celsia při rozbřesku
Slatě u Kvildy: minus 32,2 stupně Celsia při rozbřesku


Podle jeho slov ale v obci žádné havárie, které by měly na svědomí mrazy, nezaznamenali. „U nás je to spíš obráceně, poruchy se ukáží ve chvíli, kdy všechno rozmrzne," vysvětlil.


Mrazivé počasí se rozhodně nepodepsalo na návštěvnosti obce. „Je vidět, že lidé už byli natěšení na sníh. Zatím co obvykle po Silvestru lidé z obce odjedou a vracejí se hlavně na víkendy, nyní je vidět, že je v obci návštěvníků stále dost a na parkovištích u penzionů stojí zaparkovaná vozidla," poznamenal Václav Vostradovský.


Sedmnáct stupňů pod nulou ukazoval teploměr včera v půl šesté ráno ve Volarech. „Koukal jsem na teplotu v autě, než jsem vyjel. Když jsem projížděl o chvíli později Blažejovice, bylo v nich – 26,3 stupně Celsia. Chlapi, co přijeli do práce po mně a jeli také přes Blažejovice, říkali, že místy bylo až -29 stupňů Celsia," uvedl Antonín Smola z Volar, který dojíždí do práce do Prachatic.


I když si v Husinci nemohou rybáři na mrazy stěžovat, nepříjemnosti jim totiž až takové nepřinášejí, přeci jen jde ruku v ruce s nimi problém. „Proti vodě teď letí kormoráni, takže se nám tu pohybují i nad líhní, jsou vidět hlavně mezi Husincem a přehradou" uvedl Milan Sucharda z husinecké místní organizace Českého rybářského svazu.


Sedm stupňů nad bodem mrazu si oproti tomu užívají obyvatelé Bibione. „Nemáme tu žádný sníh, ale je chladněji. V pátek po obědě bylo slunečno, sem tam se objeví nějaký mráček. Moře je v klidu," informoval o aktuálním počasí Daniel Sut z italského letoviska, které je v letních měsících vyhledáváno i obyvateli Prachaticka.