Povinné testování pedagogů přináší školám problémy. Vláda o něm rozhodla 23. prosince, zajistila však pouze testy pro děti. Testy pro pedagogy i další školní zaměstnance musÍ školy hradit ze svých rozpočtů. Ty však s navýšením nákladů nepočítaly.

Například českobudějovický magistrát kvůli opětovně zavedeným testům na koronavir zvýšení rozpočtu pro školy zatím nepřipravuje. Podle náměstka primátora Viktora Vojtka testy pro žáky dostávají školy zdarma od státu a na testování učitelů a dalších zaměstnanců by měl přispět stát.

„Výdaje na pořízení antigenních testů pro zaměstnance mohou školy hradit z takzvaných přímých neinvestičních výdajů,“ uvedl Viktor Vojtko s tím, že tyto finance jsou přidělovány ze státního rozpočtu prostřednictvím krajských úřadů. „Testy pro učitele a školský personál budou, podle aktuální informace, státem pravděpodobně propláceny,“ doplnil Viktor Vojtko.

Očkování proti covidu-19 - ilustrační foto.
Pokles případů covidu končí, přichází omikron. Připravte se, vyzývá hejtman

Ve strakonické základní škole Dukelská pracuje 125 zaměstnanců. „Protože se nám podařilo sehnat poměrně levné antigenní testy za 45 korun, vyjde jedno testování na 5625 korun,“ uvedl ředitel školy Rudolf Prušák.

Protože se ale zaměstnanci musejí v týdnu testovat dvakrát, celková týdenní suma je přes 11 tisíc korun. I když jde o peníze ze státního rozpočtu, jsou prioritně určeny na nákupu knih, pomůcek, školení pedagogů a podobně. „Jsem rád, že se testuje, ale vadí mi, že když už vláda sehnala testy pro děti, měla přitom myslet i na učitele,“ dodal Rudolf Prušák.

V táborské základní škole Helsinská museli minulé pondělí otestovat zhruba stovku zaměstnanců. „Testovali jsme i učitelky ve školce. Naštěstí jsme již v prosinci dostali od města peníze navíc. Ve čtvrtek jsme pak testovali 60 zaměstnanců základní školy,“ uvedla ředitelka Alena Heršálková.

Tábor je v tomto případě poněkud specifický: již v prosinci zastupitelé schválili navýšení financí pro testování očkovaných pedagogů.

„V současné pandemické situaci doporučilo vedení města Tábora ředitelům a ředitelkám základních a mateřských škol, které zřizuje, aby nakoupili od prodejců tolik antigenních testů, aby jejich počet umožnil testovat také očkované žáky a očkované i neočkované zaměstnance,“ uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

„Město se k tomu postavilo již na konci roku čelem, dá se říci, že dost nadstandardně,“ chválí rozhodnutí táborské radnice Alena Heršálková.

Ilustrační foto.
Kraj chce kvůli omikronu zajistit prioritní spoje, aby lidé mohli dojíždět

V základní škole ve Volyni otestovali zhruba 60 zaměstnanců. Výdaje, se kterými škola původně nepočítala, narostly jen za jeden týden testování o zhruba šest tisíc korun. „Spoléhám a věřím vládě, že nám tyto náklady bude proplácet,“ uvedl ředitel Martin Punčochář.

Zatím však mezi řediteli škol stále panuje nejistota. „Nemáme přesné instrukce, z čeho se testování bude platit. Je to stále ještě čerstvé rozhodnutí,“ uvedla ředitelka základní školy v Mladé Vožici Hana Váchová.

Základní škola Bernarda Bolzana v Táboře má kolem pětadvaceti zaměstnanců. Podle ředitele Zdeňka Trsky s testováním problém nemají. „Doufáme však, že nám to bude zpětně kompenzováno,“ uvedl ředitel.

Návrh na další postup při testování ve školách po 17. lednu by mělo ministerstvo školství od ministerstva zdravotnictví dostat v pondělí. Zda bude pokračovat plošné testování žáků a učitelů dvakrát týdně, nebo jen jednou, by pak ve středu měla rozhodnout vláda.