„O letní tábory je obrovský zájem. Stejná situace se opakuje každý rok, místa na táborech jsou do konce dubna rozebraná. V tuhle chvíli je volných maximálně pět míst. Přidat už nemůžeme,“ komentuje situaci ředitel prachatického DDM Jiří Machart s tím, že letošní nabídka je o několik pobytů menší než ta loňská. DDM totiž musí vycházet z personálního zajištění. Minimálně se stane, že ještě během dubna či května nějaký táborový týden přibude. „V těchto dnech domlouváme navíc tábor pro děti zaměstnanců vimperského Rohde&Schwarz. To je ale je výjimka,“ zhodnotil.

Prachatický dům dětí zatím vlastně ani neví, zda tábory vůbec bude možné pořádat. Rodiče tedy posílají přihlášky, ale vedení DDM bude reagovat na aktuální epidemickou situaci. „Rodiče jsme požádali, aby zatím tábory ani neplatili. Rozhodnutí padne někdy na přelomu května a června. Jsme ale připraveni tábory ve všech vypsaných termínech zorganizovat,“ dodal Jiří Machart.

Superúplněk na jihu Čech zachytil Leoš Russ v Bohumilicích u Vimperka.
OBRAZEM: Superúplněk na Prachaticku vévodí noční obloze

Už v loňské letní sezoně DDM musel na táborech zajistit zvýšené hygienické nároky. „Dětem jsme před nástupem měřili teplotu, dodrželi vše, co bylo nutné. Musím říct, že jsme nemuseli žádné z dětí poslat domů,“ vzpomněl na loňské léto s tím, že všichni účastníci i jejich rodiče nařízení dodrželi a ani kontroly hygieniků nenašly žádný prohřešek.

Prachatický DDM nabízí jak pobytové, tak příměstské tábory. Na ty příměstské se hlásí děti mladší. „Je to o tom, že ještě nedokáží být týden sami. Spí doma a ráno zase přijdou,“ popsal. Na pobytových táborech jsou děti zhruba od čtvrté třídy. Ale není prý výjimkou, že tábor absolvují i děti mladší. Příměstský tábor vyjde rodiče na zhruba šestnáct stovek. Ty pobytové, které jsou ve valné většina u Lipna v Nové Peci, pak sto do čtyř tisíc korun. „Letos jsou o něco draží, zvýšily vstupní náklady,“ uzavřel Jiří Machart.