„Nejedná se o problém, který by se týkal pouze našeho regionu, je to problém, se kterým se potýkají firmy v celé České republice. Důvodů je několik. U nás třeba i to, že jsme u hranic a dobří řidiči odcházejí k firmám třeba do Německa. Další důvod, proč je řidičů málo, je i ten, že řada jich nechce trávit celý týden mimo domov. My třeba máme práci nastavenou tak, že jsou o víkendu doma, většinou i přes týden se domů dostanou, ale ne každý chce trávit třeba čtyři dny na cestách,“ uvedl.

To, že řidiči odcházejí za prací například do Německa, potvrdil i Tomáš Gaier z další autodopravy v regionu.

Řešením může být zaměstnávání cizinců. Volných míst, která jsou vhodná i pro cizince, evidoval prachatický úřad práce na konci října čtyři sta. „Tady ale může nastat problém v jazykové bariéře, protože cizinci někdy mluví jen svou mateřštinou,“ poznamenal Jiří Friedberger.

Na poptávku po řidičích reaguje i Úřad práce. „Někteří naši uchazeči jsou zařazováni do rekvalifikačního kurzu, jehož cílem je získání řidičského oprávnění skupiny C, E a profesního průkazu,“ potvrdil vedoucí oddělení trhu práce prachatického úřadu práce Josef Lácha.