Jak sám název napovídá, lovecký letohrádek byl oblíbeným místem odpočinku a zábavy Viléma a Petra Voka z Rožmberka.

Kratochvíle, ležící v malebné krajině mezi lesy, pastvinami a rybníky Netolické pánve, je jednou z nejkrásnějších renesančních staveb u nás. Její stavbu vedl přední rožmberský stavitel Baldassare Maggi z Arogna. Zámek má podobu italské vily obklopené vodním příkopem a zahradou s předzámčím. Areál chrání ohradní zeď, do které je ještě vsazeno několik malých zahradních domků - jeden slouží jako sezónní galerie, druhý jako příjemná kavárna.

Zámek Červená Lhota.
Hradům a zámkům na jihu Čech chybějí školáci

Báječná je sama procházka zahradou s ovocnými stromy, květinami a bylinkovými záhony, ale navštívit byste měli i interiéry vily s manýristickými malbami a bohatou figurální štukovou výzdobou, kde se na konci 16. a začátku 17. století odehrávaly lovecké, hudební, kulturní a společenské radovánky posledních Rožmberků a jejich hostů. Návštěvníky nejvíce ohromí Zlatý sál, na jehož výzdobu bylo použito plátkové zlato. Nechybí ani soukromé komnaty Rožmberků, pracovna a ložnice rožmberského komorníka nebo komora s historickými loveckými zbraněmi. Za vidění stojí i zámecká kaple Narození Panny Marie s bohatou zlacenou štukovou výzdobou a vzácným nově zrestaurovaným deskovým obrazem Panna Maria se zjeveným Kristem ukřižovaným ze začátku 16. století.

KULTURNÍ AKCE

Každý rok zámek Kratochvíle nabízí pestrou paletu kulturních akcí. Od 15. 6. do 30. 9. bude v zahradním pavilónu Markéta a poprvé i v zahradě a interiérech renesanční vily ke zhlédnutí výstava sochařského díla Jiřího Kobra s názvem „Neděle“. Výstava fotografií Ivany Řandové „Svět zvaný Petrkov“ ve vstupní zámecké věži bude zpřístupněna od 20. 6. a potrvá do konce září. Vernisáž zakončí koncert folkového písničkáře a básníka Jiřího Smrže od 18:00 v zámecké zahradě. Chybět letos nebude ani tradiční Divadelní léto se spolkem divadelních ochotníků Tyl Netolice. Po osm večerů budou diváky bavit oprášenou humornou komedií Zdeňka Jirotky Saturnin. Představení se odehrají mezi 3. – 6. a 9. – 12. červencem. Začátek představení je vždy od 21:00 hodin.

Markéta Slabová, Národní památkový ústav České Budějovice