„První informace byla, že je kopec nesjízdný a nejde ho vyjet. Na místě jsme zjistili, že se řidič bál sjet z kopce dolů, proto chtěl, abychom jej nejprve posypali. Přitom v této oblasti v okolí Slunečné jen od čtvrtka do pátku bylo vysypáno třináct tun štěrku," popisuje Martin Grožaj z prachatické správy a údržby silnic.


Podle něho byly v pátek ráno sjízdné silnice po celém regionu. „Snažili jsme se, aby všechny komunikace, dříve, než se rozjede veřejná doprava, byly sjízdné. Proto se posádky sypačů a traktorů, které byly v terénu nepřetržitě celou noc, mezi šestou a sedmou hodinou ráno jen vystřídaly a jelo se dál," popsal.


Žádné výpadky elektriky, které by měly přímou souvislost se silným větrem nebo sněžením, nezaznamenali energetici ze společnosti E.ON.
„Na Prachaticku nemáme hlášeno nic. Mimo tento region výpadky jsou, například na Volyňsku, Zlivsku, Hluboké nad Vltavou, ale přímo na Prachaticku žádné," potvrdila  Božena Herodesová ze společnosti E.ON.


„Problémy se sjízdností máme na Moravě, tam auta čekají na sypač. Jinak máme kamiony ve Švýcarsku a Rakousku, tam jsme bez problémů, ale v noci se budou vracet přes Strážný, tak mám trochu obavy, jak to bude vypadat. Minulý týden tam zůstaly stát, během chvíle napadl sníh, stály ale na německé straně hranice. Tady u nás, na Prachaticku, si myslím, že to bylo v noci bez problémů, co jsem tak koukal," říká majitel kamionové dopravy v Prachaticích Jiří Friedberger.


Ani z Borových Lad včera nehlásili žádné zásadní problémy se sjízdností.
„Jet se musí samozřejmě se zvýšenou opatrností, ale sjízdné to tu je. Sněží, občas zafouká, ale žádná katastrofa to není. Ani nemám od nikoho z místních hlášeno, že by měl nějaké problémy," poznamenala starostka Jana Hrazánková.