Prachatice – Knihy v prachatické nemocnici, ať už ty, které pacientům vozí prachatické městská knihovna, nebo ty, které jsou volně k dispozici v nové čítárně, mají úspěch. V březnu byla vyhlášena sbírka knih, které byly následně umístěny v nově zřízené čítárně ve spojovací chodbě chirurgicko-ortopedického a interního oddělení. Knihy nosili zájemci jak přímo do nemocnice, tak i do prachatické městské knihovny.

„Čítárna určitě využívána je, jsou na ní od pacientů i návštěvníků kladné ohlasy a často tam vídám i pacienty u knížek odpočívat. Kladně to hodnotí i zaměstnanci, protože ti, kteří třeba slouží noční nebo přes víkendy, tak si tam zajdou vybrat knížku nebo udělají výměnný obchod, že knihu, kterou již doma mají přečtenou, tak jí přinesou k nám do čítárny a na oplátku si vyberou a odnesou jinou,“ popisuje Marcela Květoňová z prachatické nemocnice.

Zájem nosit další knížky je podle ní velký. „Ten, kdo v čítárně byl, tak určitě vypozoroval, že všechny regály jsou plné a po dohodě s vedoucím provozně-technického odboru Janem Švíkem budou ještě přidány další regály. Co vím od některých zaměstnanců, tak mají knihy doma nebo na pracovišti připravené a až budou nové další regály, tak přinesou další knihy i oni,“ doplnila Marcela Květoňová. Princip čítárny je takový, že pacienti si mohou knihu přečíst na místě, odnést na pokoj nebo třeba i domů.

Knihy, které poputují do čítárny, má připravené i městská knihovna. „Lidé nám je sem nosí, takže brzy zase po dohodě s vedením prachatické nemocnice dovezeme další,“ říká ředitelka Městské knihovny Prachatice Hana Mrázová. Prachatická knihovna pak nově jezdí i za samotnými pacienty. „Na základě domluvy vyjíždíme s knihami za těmi pacienty, kteří o to mají zájem. Vždy si dopředu upřesníme, kdy máme přijet,“ potvrdila včera ředitelka knihovny Hana Mrázová. Jedním z oddělení, na které putovaly knížky, je i dětské oddělení. Rozšířila se tak nabídka četby pro malé pacienty.

„Musím říci, že zájem ze strany dětí, ale i jejich rodičů, o knížky na našem oddělení je. Půjčují si je na pokoj, využívá je paní učitelka, ale máme tu i stážistky, které dětem čtou,“ chválí vrchní sestra dětského oddělení Hana Švíková.

I ta poukázala na to, jak je využívána nemocniční čítárna. „Zrovna v tomto týdnu jsem v čítárně viděla maminku s malým dítětem, která mu četla. Zřejmě na někoho čekala a využila čas k tomu, aby něco přečetla dítěti. Byl to moc hezký obrázek,“ doplnila Hana Švíková.